Карлос Абаде, директор на Борда по туризъм на Португалия
Източник и снимка: World Travel Awards

Носителите на World Travel Awards 2019

За 26-ти път раздадоха Световните награди за туризъм за 2019 година.

Португалия получи наградата за най-добрата дестинация, а туристическия борд на страната стана лидер в своята категория.

„Етихад“ е най-добрата авиокомпания в света за 2019 г., водеща туристическа дестинация е Португалия, най-добър приключенски туризъм се предлага в Чили, а най-добрата дестинация за бизнес – пътувания е Дубай. Това са част от наградените в отделните категории на световните награди за туризъм.

Най-добрите туристически брандове бяха отличениа 26-ти път на церемония с домакин Оман. Учредени през 1993 г. „туристическите оскари“ обединяват мненията на утвърдени експерти в туристическата индустрия в общо 100 направления. Наградите се раздават на три нива – за конкретна държава, за регион и в световен мащаб.

Най-доброто летище е „Чанги“ в Сингапур, най-добрата плажна дестинация са Малдивите, най-добрият град за посещение е Москва, най-интересна културна програма очаква гостите на Перу (Мачу Пикчу взе наградата и за водеща туристическа забележителност), а в Ямайка най-добре се е почивало семейно.

Сред нискотарифните авиокомпании наградата получи AirAsia, най-луксозният хотел в света е Peninsula Paris, а най-романтичното място на света е остров Мавриций.

В списъка на наградените прави впечатление все по-силното присъствие на Виетнам. Страната е обявена за най-добрата в света дестинация със запазено култуно-историческо наследство. Виетнамски компании взимат награди в петнайсетина категории. В страната са най-доброто в света ново летище (Ван Дон), водещата културна туристическа атракция (Sun World Fansipan Legend), дизайнерски хотел (Hotel de la Coupole MGallery by Sofitel), хотел с изискана кухня (La Maison 1888 @ InterContinental Danang Sun Peninsula Resort), луксозен курорт за сватбени тържества (JW Marriott Phu Quoc Emerald Bay) и тн.