Източник: БНТ

Нощните заведения остават отворени, но с намален капацитет

След срещата на Асоциацията на заведенията със здравния министър проф. Костадин Ангелов се реши от 00:00 часа на 23 октомври 2020 г. посещенията в дискотеки и нощни заведения за развлечение на открито и закрито, да се допускат при заетост на местата на не повече от 1 човек на 2 кв.м, за да се осигури достатъчно разстояние. Досега заповедта гласеше 1 човек на 1 кв.метър.

„Така ще постигнем отстояние от посетителите, за да прекъснем емидемиологичната верига“, обясни министърът.

По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Заповедта в момента е един човек на 1 кв. метър. Новата заповед влиза в сила от утре. Това е консенсуса, който постигнахме. По този начин ще постигнем отстояние на посетителите, достатъчно разстояние между тях за да прекъснем епидемичния път на предаване на заболяването, уточни Ангелов.

Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) заяви, че ситуацията не е нова за тях. Знаехме, че зимата ще има скок на заболели. Най-важното е да се пази здравето на хората, но и нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. Постигаме хубави резултати, посочи той. Очаквайте подробности.

Контролът на заведенията ще бъде засилен, увери Ангелов. „Там, където не се спазват мерките, ще бъдат налагани санкции. Няма да има компромис, тъй като залогът е животът на всички“, каза министърът.

„Не искаме да затваряме държавата. Искаме мерките, които въвеждаме, да се спазват от всички“, апелира той.