кметът на Каварна Нина Ставрева кметът на Каварна Нина Ставрева
Снимка: Община КаварнаИзточник: радио Фокус

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Реализираният проект за насърчаване на младежката заетост ще даде добри резултати в туризма и за решаване на кадровия проблем в сектора

Каварна се готви за по-добро лято от това през миналата година с почти 300 хиляди нощувки и 60 хиляди туристи. Това каза за радио Фокус кметът Нина Ставрева на 8 март 2019 г. Тя уточни, че положителната тенденция е налице вече три години подред.

Морският град е притегателно място за туристи от всички краища на Европа, но най-много са посетителите от съседна Румъния и Русия, допълни Ставрева. Според кмета обаче Каварна е привлекателна лятна дестинация и за новозеландци, както и гости от африканските републики Зимбабве и Того.

„Очаква се увеличение на туристите от Русия и Румъния предвид участието ни на туристическите изложения и тази година. Станахме свидетели на голям интерес към щанда на община Каварна на “Ваканция и СПА Експо” В София. Взехме участие и на най-голямото международно изложение в Букурещ, а тези дни се провежда и изложението в Москва, където общината също има своя щанд. Казваме „Добре дошли!“ на туристи от всички краища на света, които избират Каварна за своята почивка“, коментира Нина Ставрева.

Тя каза още, че подготовка за предстоящия туристически сезон тече активно. 281 младежи от Каварна и Румъния участваха в проект заетост на млади кадри в туризма в отговор на нуждата от по-добра професионална подготовка и по-висока мотивираност, обясни Ставрева. „Проектът „Подобряване на условията на заетост за младите хора в сектора на туризъм“ бе финансирам от програмата Интеррег Румъния – България, водещ бенефициент, по който проект беше Община Каварна в партньорство „Овидиус“ – университет в Констанца и асоциация „Партньори 200“ от Калараш. Основаната цел на проекта беше повишаването на конкурентноспособноста младежката работна сила от трансграничния регион Добрич – Констанца и стимулиране на нейната мобилност през границата“, каза кметът. 80 души получиха професионална квалификация, което увеличи значително възможността им за последваща реализация, а в проведените 4 трудови борси участие взеха над 400 заинтересовани от работа в сектор туризъм лица, допълни кметът на Каварна.

Според нея морският град има огромен потенциал за развитие на туризма, а ключът към това е кадровият ресурс. „Окончателни резултати ще отчетем през 2023г, за да видим дали устойчивостта ще бъде гарантирана. Проблем с кадрите в сектор туризъм има и той не е от днес. Вече години наред знаете, че голяма част от служителите в туристически сектор през последните години като сезонни работници пристигат в България от Молдова и Украйна. А и предвид това, че сме морски град, туристически център бяхме убедени, че е необходимо да формираме такава целева група и да намерим начин да мотивираме младежите да се насочат към сектор туризъм“, обясни кметът на Каварна.