г-жа Ангелкова и г-н Дойч
Източники снимка: facebook.com/nikolinaangelkovaofficial

Николина Ангелкова участва на конференция в САЩ за туризма и дипломацията

„България е изправена пред голямо предизвикателство за установяване на политическа стабилност. Но нациите и демокрациите се развиват, когато са изправени пред предизвикателства“. Това заяви пред студенти в САЩ Николина Ангелкова по време на презентацията си в Националната конференция на World Affairs Councils of America (WACA), която се провежда във Вашингтон, окръг Колумбия в периода 16-19 ноември 2021 г., съобщи бившият министър на туризма във Фейсбук.

Ангелкова участва в събитието по покана на президента на Съвета по международна политика на САЩ Бил Клифорд и е гост лектор по теми свързани с туризма и политическата ситуация у нас.

В рамките на събитието Ангелкова взе участие в дискусията с президента на Американския институт за мир (USIP) Лиз Гранде. Организацията преподава демократични принципи, процеси и техники на демократизация, които са от решаващо значение както за изграждането на мира, така и за ефективното управление. USIP подкрепя институции и изграждането на стабилно гражданско общество. По време на дискусията г-жа Лиз Гранде е представила основни посоки, по които работи института за предпазване от световни конфликти, инструментите, които използва, както и ролята на дипломацията в това чрез култура и нови технологии. По време на дискусията Николина Ангелкова разговаря и с посланик Уилям Тейлър, вицепрезидент на USIP. Дискутирани са и възможностите за сътрудничество между България и института. USIP цели да развие в следващото поколение лидерски умения и проницателност, така че общностите да могат по-добре да се конкурират, да си сътрудничат и да вземат информирани решения. Съветът не взима позиции по политически въпроси.

По време на посещението си, като част от официалните активности, Николина Ангелкова провежда редица срещи с дипломати, конгресмени и журналисти. „Имах удоволствието да представя България в неформален разговор с Джош Рогин, американски журналист, който има рубрика в The Washington Post и е политически анализатор в CNN. Говорихме за възможностите за туризъм и позиционирането на България като туристическа дестинация в световните медии“, казва Ангелкова.

По време на срещата си с конгресмен Тед Дойч, председател на комисията по етика на Камарата на представителите, старши член на съдебната комисия на Камарата на представителите и старши член на комисията по външни работи на Камарата на представителите, Николина Ангелкова е обсъдила възможностите за засилване на сътрудничеството между България и САЩ в областта на икономиката и туризма, както и привличане на повече инвестиции в нашата страна.