министър Ангелкова министър Ангелкова в студиото на бТВ
Източник и снимка: бТВ

Николина Ангелкова: Надяваме се на късен летен сезон

„Надяваме се от 15 юни да имаме късен летен сезон, в тази насока работим, зависи каква ще е ситуацията в страната, свързана с коронавируса. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в „Лице в лице“ по бТВ на 23 април 2020 г.

Към момента съветваме да не се отказват резервации, от 15 юни няма отказани нито от чужденците, нито от големите туроператори, но няма и записани нови, обясни министърът на туризма.

Предвижда се създаване на приложение, което да показва капацитета на плажовете, т.е. колко места са свободни, за да няма струпване на хора.Освен това се обмислят декларации, с които пристигащите ще заявяват, че не са носители на коронавирус, което изисква да се прави тест, преди да се тръгне на път, обясни Ангелкова.

Няма официална информация за фалити на фирми в сектора, каза тя.Около 700 фирми в сектор ресторантьорство и хотелиерство са се възползвали от мярката „60/40“, добави Ангелкова.

Специални мерки и указания искаме да подготвим за всички, които работят в сектора и за всички туристи, за да се предпазим от зараза.

Ще се следи ситуацията, междувременно се готвим с оптимизъм за късния летен сезон, разработили сме указания и препоръки, съгласуваме с МЗ и щаба, важно е как на световно ниво се развива коронавируса, важно е какво се случва и в останалите държави, щабът не е казал няма да има сезон, но не е казал и да няма записване.Ние сме тук, за да работи и да намерим баланс, нормално е да се търсят виновни, така отговори Ангелкова на исканата й оставка от представители на неправителствени организации, превозвачи, заведения за хранене, круизи, алтернативен туризъм и туроператори.

Тя коментира и твърденията, че Националния туристически портал струвал 24 долара: „Би било добре да е така, но всякакъв вид внушения, които се правят в тази насока, са некоректни, защото тези 5 милиона са по линия на оперативна програма „Регионално развитие“ още 2007- 2013 г., а сайтът е направен 2011-та, Министерството на туризма съществува от 2014 г. Освен това 2 години поред бяхме обявили поръчка за обновяване на сайта на България, беше обжалвана тази процедура, 2 години след нейното обявяване, спечелихме нейното обжалване в съда, и този, който беше избран, отказа да я сключи, с оглед на това, че вече цените са различни“ обясни тя.

Обявихме в края на миналата година процедура като временно решение, за да имаме сайт, който макар и не такъв какъвто ни се иска, да съществува, каза още Ангелкова.Тя бе категорична, че не става дума за механично прехвърляне, а за добавяне на ново съдържание, превод на други езици, нови видеа и поддръжка.

70 хиляди лева струва това, съобразно проучвания и специалисти, обясни министър Ангелкова.

Вижте още във видеото: