Air Serbia самолет на Air Serbia
Снимка: Mark HarkinИзточник: БТА

Негативният тест за коронавирус ще стане задължително условие за пътуване със самолет, заяви сръбски министър

Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович каза пред журналисти на 30 април 2020 г., че негативният тест за коронавирус ще стане задължително условие за пътуване със самолет в Сърбия, предаде БТА.

„Нашите самолети, екипажи и летища са готови да започнат полети, щом се договорим с Европа. Според препоръките срокът за начало на полетите е от 15 до 18 май. Що се отнася до безопасността, то всички, които искат да летят със самолет, трябва да имат тест за коронавирус с давност не повече от 72 часа, а след кацането ще бъдат поставяни в изолация“, каза Михайлович, без да уточни продължителността на изолацията.

На 28 април кризисният щаб на Сърбия препоръча от 4 май да се разреши общественият транспорт в Нови Сад, Крагуевац, Белград и Ниш без включване на климатици. От същата дата се възстановяват междуградските пътни и железопътни връзки и се отварят ресторантите и кафенетата. От 8 май може да бъдат отворени търговските центрове, а от 18 май се препоръчва да се възстановят въздушните превози.

Сърбия затвори напълно границите си, обяви извънредно положение и полицейски час и отмени парламентарните избори, насрочени за края на април.