NTB UNWTO logo
Източник: НБТ

НБТ проведе работни срещи с Националния опертивен щаб, министър Ангелкова и вицепремиер Каракачанов

На 23 април 2020 г. членове на Националният борд по туризъм (НБТ) проведоха работни срещи с Националния опертивен щаб, с г-жа Николина Ангелкова, министър на туризма, и с г-н Красимир Каракачанов, заместник-министър-председател.

След проведеното между членовете на НБТ съгласуване бяха поставени за обсъждане няколко основни теми.

При срещата на НБТ с Националния опертивен щаб, представляван от генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски и доцент доктор Ангел Кунчев се разгледаха въпросите за планиране на летния туристически сезон 2020 (времеви варианти, условия, изисквания и т.н.) и подготовката на единен здравно-санитерен и хигиенен стандарт/протокол, включващ изисквания и процедури.

Националният опертивен щаб не се ангажира с конкретна дата за възможно стартиране на летен туристически сезон. НБТ получи уверение, че в периода 10-15 май 2020 г., ще има много по-висока степен на яснота, както по отношение на приключването на извънредното положение, така и за възможните стъпки за нормализиране на социално-икономическия живот в страната. Беше възприета като реалистична нагласата, изразена от министър Ангелкова и от НБТ, да се пристъпи към постепенна подготовка на летния туристически сезон в два варианта:
– Оптимистичен вариант, който да позволи поетапно отваряне на сезона от и след 15 юни
– Консервативен вариант, който да позволи поетапно отваряне на сезона от и след 15 юли.

Планира се следващата работна среща да се състои в средата на месец май, когато съществена част от неизвестните към днешна дата биха могли да бъдат изяснени.

Разбира се, целият разговор беше проведен в хипотеза на добре контролирано и в този смисъл, благоприятно развитие на процеса на овладяване на COVID-19.

При срещата с министър Николина Ангелкова бяха разисквани кризисната рекламна програма на министерството; въпроси, свързани с плажните концесии (промени в условията на управлението и предлагането на съответните плажни услуги); казусът с визите за руските туристи (отмяна или облекчаване на режима на издаване; безплатни или значително намалени цени на визите), както и становище относно туристическите ваучери.

Срещата с вицепремиера Каракачанов се проведе по негова покана, като той декларира готовност за подкрепа към туристическия сектор. Бяха обсъдени още веднъж темите от срещата с Националния ппертивен щаб и министър Ангелкова, както и предложената от него инициатива „Българско лято 2020“ като инструмент за подкрепа на българския туризъм и земеделие.