конкурс в Албена
Източник и снимка: МТ

Национално ученическо състезание събра идеи за популяризиране на ваканционно селище „Албена“

Първо Национално ученическо състезание под надслов „Аз съм IT българче“ събра този уикенд идейни предложения за представяне и реклама на ваканционно селище „Албена“. Участие взеха над 100 ученика от София, Варна, Пловдив, Добрич, Ямбол, Русе, Перник, Разград, Стара Загора, Стамболийски, Айтос, Шумен, Тервел, Ветрино, Вълчи дол и Бургас, а домакин на проявата бе варненското ЧСУ „Аз съм българче“. Състезателите, разпределени в направленията „WEB дизайн и програмиране“ „Компютърна презентация“, „Фотография“ и „Графичен дизайн“, с по 2 възрастови категории 5-7 и 8-12 клас, имаха на разположение 4 часа да изработят проектите, с които да се представят в конкурса. Четиричленно жури определи най-добрите 10 проекта от всяка категория и възрастова група, които бяха презентирани на живо. „За пореден път се убедих, че България има страхотни и талантливи деца в най-бързо развиващата се индустрия – тази на високите технологии. Радостен съм, че успяхме да реализираме тази магия, в която IT българчетата са най-добрите магьосници и професионалисти“, каза Жоро Иванов, организатор и координатор на състезанието.

Първенец в категория „Компютърна презентация“, 5-7 клас е Яница Пенева от Варна, следвана от Кристиан Нейков от Разград и Ванина Янева от Варна. В горната възрастова група призовите места си разпределиха съответно Кристиян Горинов от Варна, Селин Абгъова от София и Желязко Николов от Стара Загора. Всеки от тях имаше за задача да представи ваканционно селище „Албена“ в рамките на до 10 слайда и не по-дълго от 4 минути.

В категория „Графичен дизайн“ участниците имаха за задача да разработят рекламен двустранен флаер, представящ аквапарка в комплекса. Победители са съответно Теодора Свиленова от Шумен на първо място, Христина Ненова от Ямбол на второ място и Джан Карани от Тервел на трето.

В раздел „Фотография“ учениците представиха своите дигитални фотографии, вдъхновени от темата „Аз съм българче“. В първата възрастова група 5-7 клас призьори са Аблена Димова на първо място, Борис Минов на второ и Магдалена Райкова на трето – и тримата от Варна. В категорията на по-големите местата се подредиха съответно Дени Каленски – първо, Ния Ставрева – второ, Петър Йорданов – трето.

Най-оспорвани са резултатите в раздел „WEB дизайн“, чиято задача бе свързана с разработването на информативен интернет сайт, съдържащ определени функционални характеристики и представящ родния град на съответния участник. В първата възрастова категория първото място спечели Александър Михайлов от Варна, второто отиде при Иван Георгиев от Варна, а на трето място се класира Христомир Костадинов от Ветрино. При по-големите приза спечели Христо Димитров от Враца, втори подгласник стана Деян Николов от Варна, а трети Мартин Анастасов.

Освен грамоти за участие, спечелилите получиха предметни награди, ваучери за посещение на аквапарка в Албена, както и аз професионална фотосесия. Поощрителни награди взеха Деян Юруков за своята компютърна презентация и Мартин Желязков за разработения web сайт. Със специална отборна награда си тръгнаха младите програмисти от с. Ветрино.