НБТ среща с МТ и МИР
Източник и снимка: НБТ

Националният борд по туризъм проведе среща със служебните министри на туризма и на иновациите и растежа

На 16 януари 2023 г. се проведе среща на членове на УС на Националният борд по туризъм (НБТ) с Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, и с д-р Илин Димитров, служебен министър на туризма.

Тема на срещата беше възможността за финансиране на сектор Туризъм по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

След като отново стана ясно, че в ПВУ няма таргетирани средства специално за туризма и бяха обсъдени някои възможности за кандидатстване по други програми се стигна до решението Националният борд по туризъм да подготви писмо до Президента Румен Радев, служебния министър-председател Гълъб Донев и министрите Александър Пулев, Илин Димитров и Атанас Пеканов, с искане за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и възможност сектор Туризъм да намери своето специфично място с конкретен бюджет и параметри за проекти. Средствата по ПВУ са мобилизирани и отпуснати от ЕК с цел да бъдат подпомогнати най-тежко засегнатите сектори от Ковид–19, а туризмът, без никакво съмнение, е сред първите 2 или 3 сектора, които бяха затворени с решение на правителството и следва да бъде позициониран като най-засегнат.

Фактът, че туризмът не беше включен в първоначалния вид в концепцията на този план, и в нито един от останалите етапи, през които той преминаваше, е абсолютно неразбиране за ролята и мястото на му в икономиката на страната. Още на 19 май 2021 г. НБТ поиска среща с Атанас Пеканов, тогава служебен заместник министър-председател по Управление на европейските средства, в която да се обсъди необходимостта от включването на туризма в ПВУ, но не беше получен отговор.

На срещата министърът на туризма беше информиран за предложението на НБТ с искане за отпускане на еднократна финансова помощ на хотелите, работещи през зимния сезон, с цел запазване на работни места. НБТ настоява също за облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни.