Мартин Захариев
Източник и снимка: НБТ

Националният борд по туризъм подкрепя д-р Мартин Захариев като кандидат за министър на туризма

Ръководоството на Националния борд по туризъм (НБТ) изпрати писмо до г-н Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ, г-жа Десислава Атанасова, Председател на ПГ на ПП ГЕРБ в 49-отo НС, и г-жа Мария Габриел, кандидат за министър-председател на Република България, с което подкрепя д-р Мартин Захариев като кандидат за министър на туризма.

Във връзка с подхода за утвърждаване на структура на Министерски съвет и номинации на потенциални кандадати за министри, НБТ настоява за запазване на Министерството на туризма, като бъде взета предвид острата необходимост от една страна от реформи по отношение на функциите и правомощията на МТ и от друга страна от осигуряване на интелектуален капацитет и експертиза, се посочва в писмото.

Относно профила на бъдещия министър на туризма очакванията на НБТ са той да е балансиран и позитивен, да притежава силни личностни и професионални качества за провеждане на ефективен маркетинг, реклама и комуникация на България на международните пазари, да има способността да създаде цялостна нова визия за успешна секторна политика за българския туризъм, отчитайки неговия огромен икономически и инвестиционен потенциал.

В проекто-състава на кабинета с кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски, д-р Мартин Захариев беше номинирам като кандидат за министър на туризма и той получи категоричната подкрепа на туристическата индустрия.

„Към този момент продължаваме да считаме, че д-р Мартин Захариев притежава както необходимите етични и морални качества, така и компетентност, професионализъм, екипност и диалогичност, доказани през годините в съвместната ни работа“, се подчертава в писмото.

Националният борд по туризъм в рамките на Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес е партньор на: Българската Асоциация на Заведенията, Сдружение на Заведенията в България, Българско Конгресно Бюро, Български Туристически Съюз, Българска Туристическа Камара, Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти.

НБТ е член също на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ и на „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и е единствената българска организация, член на UNWTO, Световната Организация по Туризъм към ООН.

През последните 3 години българският туризъм беше тежко засегнат от каскада от кризи, които очакват своето решение както за преодоляване на неблагоприятните последствия, така и за създаване на нови условия за повишаване на конкурентоспособността и респективно увеличаване на размера на приходите, които туризмът генерира за националната икономика.

НБТ изразява готовност да представи цялостна програма за ефективно управление на сектор Туризъм.