доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов в Още от деня на БНТ
Снимка: БНТИзточник: НБТ

Националният борд по туризъм осъжда вандалския акт срещу униформен работник в българска туристическа индустрия

Националният борд по туризъм прие декларация, с която осъжда вандалския акт на шведския турист срещу униформен работник в българска туристическа индустрия.

Националният борд по туризъм ще предприеме необходимите мерки, за да бъдат защитени интересите на българските работници от системата на туризма и апелира виновникът да понесе цялата строгост на закона за действията си.

Доц. д-р. инж. Румен Драганов, председател на Контролния съвет на сдружението увери в сутрешния блок „Още от деня“ на БНТ, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат защитени интересите на всички български работници.

По думите на Драганов може да се наложи голяма глоба на туроператора, ако е бил уведомен, че шведският турист има ментални проблеми.

Според европейската директива, туроператорът е длъжен да ограничи от пътуване проблемни туристи.

По случая е възложена проверка на юридическите консултанти на Националния борд по туризъм.

Националният борд по туризъм оценява като недопустима позицията, изказана в медиите от Председателя на БХРА Благой Рагин. Считаме, че подобно поведение е в противоречие с професионалните и етични норми, както и че уронва престижа на българската туристическа индустрия в национален и международен план, се казва още в декларация.

Пълният текст на декларация на НТБ може да изтеглите ТУК.