Албания Петнадесета световна среща на българските медии
Снимка: Христо КасабовИзточник: БТА

Националните български приоритети обсъждаха участниците в Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана

Д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм (НБТ) взе участие в Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана, Албания.

Националните български приоритети обсъждаха участниците в първия панел от Петнадесетата световна среща на българските медии, която се провежда в албанската столица Тирана. Според академик Антон Дончев главното, с което нацията трябва да се занимава, е проблемът за духовния живот и душата на народа. Според него българската нация е оцелявала през вековете и е просперирала заради правилно поставените приоритети. Според проф. Михаил Неделчев задачата днес е да бъде възстановена представата за българската национална общност във всичките й възможни граници и е най-актуална пред българското общество.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, представи инициативата „Re:turn“, насочена към българите по света. Акцентите в нея са три – върнете се в България, инвестирайте в България, дарете в България. Според Тальокова темата за дарителството и инвестирането е залегнала дълбоко в мисията на организацията. Тя припомни, че през миналата година българите зад граница са инвеститор номер едно в страната, с повече от един милиард долара, изпратени в България.

Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм и член на Обществения съвет на БНТ, отбеляза, че още през 2017 година е приета Националната програма за развитие на България до 2030 година, но досега по нея не се е състояла сериозна обществена дискусия. Той подчерта, че в програмата има три стратегически цели и те са демографски подем, намаляване на неравенствата в обществото и технологична трансформация. По думите му технологичната трансформация ще може да се осъществи от 5G технологията, която навлиза в целия свят, а у нас има екосистема, в която има и може да се развиват информационните и технологични индустрии, а това заедно с туризма и земеделието могат да бъдат големите приоритети, върху които да се работи през следващите години.

Според Владимир Пенев, който освен актьор е и бивш министър на културата, правителствата имат своята отговорност да създават среда за развитието на културата, особено в държави, където пазарът на националната култура е малък и застрашен.

В дискусията за финансирането на българските общности и медии зад граница се включиха представители на българските медии в Чикаго, Испания, Хърватия, Западните покрайнини и други, които отправиха конкретни въпроси към народния представител Тома Биков, който участва в срещата.

Модераторът на първия панел Кирил Вълчев от Дарик радио обобщи, че дискусията е очертала част от приоритетите в българското общество, начините за запазване на духовното начало и обединяването на българите, независимо от територията, в която живеят, както и начините за финансиране на българските медии зад граница.

Световната среща на българските медии в Тирана се организира със съдействието на „Джи пи груп“ АД, Фибанк Албания, Нова ТВ, Large Infrastructure Projects и още спомоществователи.