ресторант Кактус ресторант Кактус
Източник: 24 часа

Нарастват новите фирми в сферата на хотелиерството и ресторантьорството

Бум в отварянето на нови хотели и ресторанти има в страната, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за регистрираните нови фирми и за стартиралите процедури за фалит.

През първото тримесечие на годината регистрираните в страната нови фирми в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ са 124, което е с 31,9% повече отколкото през същия период на миналата година, показват данните на НСИ. Същевременно фирмите от сектора, които са фалирали през тримесечието, са само 14. Броят на банкрутиралите фирми в сферата на хотелите и ресторантите намалява с 46,2% спрямо същия период на миналата година.

Регистрацията на нови фирми и намалението на фалитите показва, че секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ се е възстановил след ковид пандемията. Бизнесът явно вижда добри възможности за развитие в сектора. Допълнителен стимул за ресторантьорите беше решението на парламента засега да запази намалената ставка на ДДС за тях от 9%.

Общият броя на новорегистрираните фирми в страната от януари до март е 12 229, а обявени в несъстоятелност са 992 фирми, показват данните на НСИ. Спрямо миналата година намаляват както новите фирми (-7,4%), така и фалитите (-14,1%). Това показва, че бизнесът играе на сигурно и ограничава новите начинания.