TUI
Снимка: ТУИИзточник: БТА

Най-големият туроператор в света ТУИ е намалил дълговете си с 1,3 милиарда евро

Най-големият туроператор в света – германският концерн ТУИ (TUI), обяви, че през последните три месеца на 2023 г., е успял да намали значително своите дългове, предаде ДПА.

През периода, който съответства и на първото тримесечие на финансовата 2024 г. за компанията, тя е снижила задълженията си с 1,3 милиарда евро до 4 милиарда евро към 31 декември 2023 г. През същия период на 2022 г. дълговете на ТУИ са възлизали на 5,3 милиарда долара. Този финансов резултат се дължи на нетните финансови постъпления, които компанията е започнала да получава, след като е погасила всичките си задължения по облигации, емитирани от нея.

На този фон концернът е генерирал чиста печалба преди лихви и данъци (EBIT) в размер на 6 милиона евро през последните три месеца на миналата година. Това се случва за първи път, откакто през 2014 г. е осъществено преструктуриране на групата ТУИ, се посочва на нейния сайт.

Концернът е привлякъл 3,5 милиона клиенти през периода октомври-декември 2023 г.

По време на най-тежкия пандемичен период туризмът беше сред най-сериозно засегнатите от отлива на клиенти икономически сектори. Групата ТУИ успя да премине през кризата отчасти благодарение на германската държавна помощ в размер на милиарди евро, припомня ДПА.