самолет в самолет
Снимка: PixabayИзточник: Forbes

Най-безопасните и най-точните авиокомпании в света

Авиокомпаниите непрекъснато се подлагат на контрол, но извън специализираните доклади на регулаторите клиентите искат да знаят коя е най-точната авиокомпания, коя най-охотно изплаща обезщетения и коя, обратното, се старае да не си признава грешките, къде по време на полет се предлагат най-много развлечения.

Кои са най-безопасните авиокомпании в света проучи сайтът за оценка на безопасността на полетите AirlineRatings.com.

Анализаторите следят работата на 405 авиокомпании в света и от 2013 г. ги оценяват по редица показатели по седемстепенна скала.

„Всички авиолинии имат инциденти всекидневно. Голяма част от тях са свързани с производството на самолета или двигателя, а не с оперативни проблеми на самия превозвач. Така че единствено сумирането на броя на инцидентите е подвеждащо. Начинът, по който летателният екипаж се справя с тях, отличава наистина добрите“, коментира шефът на анализаторския екип Джефри Томас, цитиран в прессъобщение от Forbes. „Нашите топ 20 най-безопасни авиокомпании са начело на иновациите в безопасността, експлоатационните постижения и пускането на нови по-модерни самолети“, добавя той.

Класацията се базира на одити от въздухоплавателни регулатори, браншови организации, данни за правителствени проверки, записи на катастрофи и други сериозни инциденти, рентабилност, инициативи за безопасност, нонвовъведения и възрастта на флота.

Крайният резултат е:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. EVA Air
 4. Etihad
 5. Qatar Airways
 6. Singapore Airlines
 7. Emirates
 8. Alaska Airlines
 9. Cathay Pacific Airways
 10. Virgin Australia
 11. Hawaiian Airlines
 12. Virgin Atlantic Airlines
 13. TAP Portugal
 14. SAS
 15. Royal Jordanian
 16. Swiss
 17. Finnair
 18. Lufthansa
 19. Aer Lingus
 20. KLM

„Форбс“ цитира и изследване на базираната в Лондон анализаторска компания Cirium, проследила кои са били най-точните авиокомпании на 2019 г. Според класацията изненадващо начело е „Аерофлот“, който е успял да кацне точно навреме в 87% от полетите си. На второ място е японската All Nippon Airways (ANA) с 0.4 процентни пункта по-назад, а трети е резултатът на Delta Air Lines, с 85.7% точност.