ЕДЕН връчване на наградите на отличените общини по проекта ЕДЕН
Източник и снимка: Министерство на туризма

Наградиха отличените общини по проекта ЕДЕН

Министерството на туризма награди на отличените български общини по проект „Отлични европейски дестинации“ (ЕДЕН).

Министерството на туризма връчи наградите 5 български общини по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“, финансиран по инициативата „Отлични европейски дестинации“ (EDEN- European Destinations of Excellence) на Европейската комисия. Победител в конкурса е община Ямбол, а нейни подгласници са Ардино, Драгоман, Мездра и Чавдар, беше обявено в края на 2017 г.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева връчи голямата награда на Георги Славов, кмет на Ямбол, на 16 януари 2018 г.

ЕДЕН дестинациите са най-добрите туристически дестинации на Европа и осъществяват модел на устойчиво развитие, каза зам.-министър Георгиева. Тя поясни, че конкурсът е посветен на културно- историческите дестинации, които са по-малко известни и правят първи стъпки в утвърждаването си. Няма кътче от страната, което да не заслужава да бъде разкрито пред погледа на не само на чуждестранните туристи, но и пред българите, защото трябва да си признаем, че и ние не познаваме добре родината си и нейното богатство, коментира още Георгиева.

Изследвания на Световния съвет за пътувания и туризъм показват, че водеща в мотивацията за пътуване се налага желанието за преживяване. „Твърди се, че 2018 г. ще е годината, в която водещо в тази мотивация ще бъде желанието да се запознаят с по-слабо известни места и дестинации, които да създадат тези емоции. В това е шансът на България“, посочи заместник-министърът. В страната има 40 хил. артефакта и е на трето място в Европа по културно-историческо наследство, след Италия и Гърция. Георгиева заяви, че за всичко това освен помощта на Министерството на туризма са нужни и ентусиазма на местните общности. И благодари за интереса към проекта. Мога да ви уверя, че министерството, което е припознало като свой приоритет културно-историческия туризъм, ще ви подкрепя, категорична бе зам.-министърът.

Кметът на Ямбол Георги Славов благодари за наградата и поздрави всички подгласници и участници. „Ямбол има какво да покаже и с какво ново да провокира всички, които искат да обиколят и да опознаят нашата родина“, каза още той.

Инициативата ЕДЕН цели да популяризира моделите за развитие на устойчив туризъм в цяла Европа, заяви Милка Нанова, директор на дирекция „Програми и проекти в туризма“, ръководител на проекта. Целта е да се привлече вниманието и да се промотират нововъзникващи български туристически дестинации, които предлагат специфична форма на туризъм на база на техните местни материални активи в културния туризъм. Работата по проекта продължи 10 месеца, а документи за участие в него подадоха 31 общини, уточни Нанова. Сред основните критерии за избор на финалисти са дестинацията да е малко посещаема с под 100 хил. туристи годишно. В региона е нужно да се организират специфични събития или атракции, свързани с материалното и нематериалното културно наследство, с което да се насърчи и популяризира културния туризъм, а също да е целогодишна туристическа дестинация.