зоопарк Старпа Загора карта на зоопарка в Стара Загора
Източник: БТА

Над половин милион посетители са разгледали животните в общинския зоопарк в Стара Загора за година и половина

Над половин милион посетители са разгледали животните в общинския зоопарк в Стара Загора, след като той беше изцяло обновен по време на голям ремонт по проекта „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Това съобщи за БТА директорът на зоопарка д-р Ивелина Илиева.

Тя припомни, че той беше отворен за посетители през юни 2022 година. Оттогава стана любимо място за разходка на старозагорци и гостите на града. Само по време на серията почивни дни от 24 декември 2023 до 1 януари 2024 г. зоопаркът е посетен от около 5700 души.

По време на започналия през 2019 г. ремонт беше извършена реконструкция на съществуващи клетки, както и бяха изградени 45 нови помещения за отглеждане на животни, обновена беше инфраструктурата на зоопарка. Беше построено и съоръжение с обучителен корпус, където има възможност за работа с деца.

„Зоопаркът в Стара Загора разполага с изграден Образователен център, който активно работи с деца, ученици и посетители. През изминалата година в него проведохме над 30 инициативи за деца. Именно през 2023 г. беше посрещнат и първият випуск любознателни деца, които взеха участие в лятното училище, организирано от нас“, разказа д-р Илиева. Тя посочи, че в него са участвали около 20 деца на възраст от седем до 13 години. „В рамките на десет дни те се запознаха с интересни подробности от живота на обитателите в зоопарка. Пред тях по вълнуващ начин бяха представени различни теми, като кога и къде са създадени първите зоокътове, както и каква е историята на старозагорския зоопарк. Децата научиха и защо този вид обекти са важни за запазване на редки и ценни видове и имаха възможността да се забавляват с интересни игри“, обясни още директорът. И коментира, че вече се правят и обучителни занимания и практически часове на ученици от Националната гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, както и на студенти от Тракийския университет.

Зоопаркът вече се радва на сътрудничество с национални и международни организации за животни. „За първи път бе проведена открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка“, която е съвместна инициатива между старозагорския зоопарк, Парка за мечки – Белица, и Тракийския университет. Зоопаркът стана сътрудник на Фонда за дивата флора и фауна за подсилване на популацията на елени в естествената им среда“, каза д-р Илиева.

Сред инициативите, които се състояха в зоопарка, са „Еко празник“ по повод Деня на околната среда, арт ателие и „Клиника за плюшени домашни любимци“, „Поетичен пъзел сред природата“, „Ден на ветеринарния лекар“.

„През изминалата година именно тази туристическа атракция беше най-посещавана от туристи“, посочи и заместник-кметът Милена Желева. В края на февруари т.г. Община Стара Загора спечели проектно предложение „Техническа помощ за инвестиции в Зоопарк Стара Загора“, финансирано по Програмата „Околна среда“ 2021-2027, процедура „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“. Финансирането е с цел да подпомогне разработването на пълни и качествени проектни предложения и последващо финансиране на инвестиционни проекти по „Околна среда 2021-2027“, компонент „Биоразнообразие“, и е в размер на 200 000 лева. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

“С всяка изминала година животинският фонд на Зоопарк – Стара Загора се обогатява, а това налага осигуряване на нови инвестиции за реконструкция и модернизация на парка, в крак с най-новите световни и европейски тенденции за създаване на подходящо местообитание на животните. Община Стара Загора непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася за запазване на естествената им среда. Това налага жизнените условията за отглеждане на животните да се подобряват непрекъснато, а зоопаркът да се разширява“, се казва в представяне на проектното предложение.

С изпълнение на проекта ще се осигури оцеляването на мечките в местообитание, близко до естественото, в съжителство с местното население, в съответствие с европейските тенденции. „Надявам се това да успее да се случи през 2025 г. и да реализираме идеята за създаване на едно наистина добро място за обитание на кафяви мечки, изключително близо до естествената им среда“, каза Милена Желева и допълни, че зоопаркът работи активно с представители на EAZA – Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, по тази тема. „Целта ни е да станем техен член – това е голямата крачка, към която се стремим заедно с екипа на зоопарка“, добави още Желева.

За първи път от както е създаден първият извънстоличен зоопарк през 2023 г. той е успял да се самоиздържа, каза главният финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева. „За миналата 2023 г. с приходите си зоопаркът почти изцяло покри разходите си. Това е нещо, което досега не се беше случвало. За първа година имаме паритет на приходи и разходи. През изминали години средствата, които постъпваха, покриваха едва парите за работна заплата на работещите там“, посочи още Ганева.

„Идвам с интерес да разгледам ремонтирания зоопарк в Стара Загора. Този път съм с детето си и много ми харесва. За последно го посетих преди около 10 години, но сега си личи, че всичко е ново и животните се чувстват добре“, каза посетителят Емил Георгиев. В подкрепа на неговите думи се изказа и Иванка Петрова, която допълни, че обича да посещава зоопарка през седмицата, когато има по-малко посетители.

„Връщам се от чужбина и с радост открих, че вече билет за старозагорския зоопарк може да бъде закупен онлайн. Това е голямо улеснение за хората и спестява много излишно чакане на касата“, посочи Яница Иванова.

След откриването на обновения зоопарк през 2022 г. към обитателите му се присъединиха три носати мечета, две черни пантери и един леопард. През изминалата година зоопаркът получи птици от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“, три лемура и пекари от Софийския зоопарк. А от началото на 2024 г. са се увеличили увеличили семействата на ламите, козирозите, козите и пернатите. През тази година в зоопарка се излюпи и първото белоглаво лешоядче.

Зоопаркът в Стара Загора е открит на 26 април 1957 година. Той е вторият най-голям на територията на България след софийския. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“. Скоро след това ловци даряват на зоокъта две мечета от Шипченския балкан. Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида – бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия.