неохраняем плаж плаж на българското Черномория
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНР

Над 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято

Над 85 на 100 по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято. Прогнозата е на председателя на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. По думите му в сферата на туризма масово се освобождава персонал и това ще увеличи с близо 30 на 100 безработицата през есента.

Само от 4 държави са чартърните полети с чуждестранни туристи по Южното Черноморие това лято, каза Иван Иванов в интервю за БНР на 20 юли 2020 г.: Картината е изключително тревожна. Ако се опитаме да анализираме ситуацията с чартърните полети на летище Бургас, те пристигат само от Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. поляците ползват само нискотарифни авиокомпании. Резервират къщи за гости, семейни хотели онлайн. От Чехия имаме само един чартър всяка неделя. Словашките фирми са резервирали седмично само по пет седалки.

Какво може да направи държавата ни за подпомагане на бранша според Иван Иванов: Трябва да се търсят облекчения по поредица направления.Такси и данъци и да се отлагат за бъдещи периоди.Само по този начин може да се помогне на малкия и среден бизнес. Големите ще се спасят, но малките, известна част от тях ще загинат.

Уикенд туризмът и малкото чартърни полети с чуждестранни туристи няма да спасят сезон 2020-а допълни още Иван Иванов.