Дунав край Видин Дунав край Видин
Снимка: Община ВидинИзточник: БТА

Над 70 круизни кораба са акостирали на видинското пристанище до 22 май 2023 г. този сезон

От старта на туристическия сезон по Дунав през март до днес на видинското пристанище са акостирали над 70 круизни кораба. Ако през март на порта са хвърлили котва само 6 кораба, то през април техният брой е 26, а през май до 22-ри – 43.

До края на сезона – 27 декември, видинското пристанище ще приеме 294 кораба по предварителен график, обявен от българските туроператори „Балкан турс“ и „Дунав турс“, показва справка на пристанищната администрация в дунавския град.

Туристите – основно американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост „Баба Вида“, крепостта „Калето“ в Белоградчик, имат пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, посещения и дегустация на местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, изнасяна от видински самодейци.

От началото на годината до края на април, едни от най-посещаваните дестинация от български и чуждестранни туристи – Белоградчишките скали и крепостта „Калето“, са били разгледани от 21 820 посетители, от тях чуждестранните туристи са над 2700, основно пътуващи с круизните кораби, съобщи за БТА Росен Младенов, зам.-кмет на Община Белоградчик.