Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Над 60% повече приходи от туристически данък в община Чепеларе през 2023 г.

С над 60% е увеличението на декларирания туристическия данък в местата за настаняване в община Чепеларе. Това стана ясно на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма в родопското градче.

Туристическият данък в общината за 2023 година, обхващащ туристическите обекти в Чепеларе, Пампорово и селата в региона, възлиза на 393,797.60 лева спрямо 239,691.40 лева през предходната 2022 година. В основата на по-високите резултати е последователната политика на общината за подобряване на събираемостта и увеличението на туристическия данък през февруари 2023 г.

Обединението на туристическия сектор – бизнес и местни власти в района на Родопите, трябва да бъде една от важните теми, предмет на дискусия, механизъм, който ще гарантира конкурентоспособност, защото туризмът се променя, той е чувствителен сектор, който се влияе от различни процеси и ние трябва да сме подготвени за това. Това послание обедини представителите на Консултативния съвет към община Чепеларе. Представителите на туристическата индустрия се събраха веднага след проведената Световна купа по сноуборд в Пампорово (20-21.01.2024) и успешното участие на звездата на българския сноуборд Радослав Янков и младата надежда Петър Гергьовски, и двамата от Чепеларе. Отчетено е, че в рамките на двата дни на провеждане на глобалния спортен форум са регистрирани 4513 нощувки.

Направен беше отчет за изпълнение на годишната програмата за туризъм за 2023 г., както и беше обсъден проекта за програма за 2024 г. В конструктивен диалог и обсъждане на заложените дейности се очертаха най-значимите за района дейности, които могат да се реализират през 2024 г. при спазване на изискванията на Закона за туризъм.

Сред акцентите на заседанието бяха: провеждане на събитиен туризъм с мото: „Спорт и здраве чрез климатолечение“, провеждане на научна конференция посветена на 90-та годишнина на курорта Пампорово базиран на основата на лечебния климат, поддържане на туристическа инфраструктура за летен туризъм в зоната на Мечи чал и др.

На заседанието присъстваха: Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе и председател на КС, Пантелей Мемцов – председател на РТА „Родопи“ и зам.-председател на съвета, инж. Стоян Кузмов – зам.-кмет на община Чепеларе, Елена Пищалова – главен архитект на община Чепеларе, Даниела Сивенова – началник на отдел „Туризъм, спорт, младежки дейности, транспорт и търговия“, Велика Кузмова – началник на отдел „Хуманитарни дейности, европейски и национални програми и проекти“, Сузана Пашова – главен експерт „Туризъм и търговия“, Иван Маринов – кметски наместник на с. Проглед. От страна на бизнеса участие взеха: Антон Атанасов – представител и собственик на хотел „Камелия“ к.к. Пампорово, Мариян Беляков – изп. директор на „Пампорово” АД беше представен от София Цанкова – председател на Съвета на директорите на „Пампорово“ АД и Таня Маринова директор „Маркетинг и продажби“ на „Пампорово“ АД, Съби Маданков – председател на СХРТ „Чепеларе” – гр. Чепеларе, Сийка Кацарова – председател на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА, Георги Пампоров – изп.-директор на ОУТР „Родопи“, Галина Дафова – представител на „Профи турс“ ООД, член на АБТТА.