остров Света Анастасия остров Света Анастасия
Снимка: Община БургасИзточник: БТА

Над 6 хил. туристи са посетили остров Света Анастасия от началото на сезона

Повече от 6 хил. туристи са посетили острова Света Анастасия от началото на летния сезон 2018. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов на 26 юли. До острова туристите се извозват с общинския кораб „Анастасия“, който прави по няколко курса на ден.

Кметът каза, че в момента общинската администрация обмисля как да бъде ограничен броят на туристите в събота и неделя, защото през почивните дни през летния сезон островът се посещава приблизително от около 400 души на ден и това затруднява обслужването им.

Островът е пренатоварен и трябва да се определи максимален брой посетители на ден, както е и с други туристически обекти в страната. Освен с редовната линия с общинския кораб там акостират яхти, частни корабчета и лодки от Созопол, Поморие и Несебър.

Не е възможно да бъдат обслужени всички едновременно и затова трябва да регулираме бройката, добави кметът. Той предлага на пристанището в Бургас да бъде поставено спасително оборудване.

Вече е съгласувано оборудването да бъде закупено със средства на „Пристанище-Бургас“ и да бъде монтирано до 5 юли. Кметът настоява спасително оборудване да бъде поставено и на кея на острова.

Някогашният остров Болшевик, сега известен като Света Анастасия, се намира на малко повече от 6 километра от Бургас. На острова туристите могат да видят морски фар, строен през 1889 година, да посетят християнска църква, музей, изложбена зала и други атракции. Там има също кафене, ресторант и хотелска част.