Коледна украса Коледна украса
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Нова телевизия

Над 500 хиляди българи стягат багажа за Коледните празници

Очаква се сънародниците ни да похарчат около 200 млн. лева за пътувания за Рождество.

Все повече българи не прекарват коледните празници у дома, а избират да се съберат със семейство и приятели на място, където други да се погрижат за тях. Това отчитат туроператори. Според анализите над 500 хиляди души ще пътуват, от тях 110 хиляди в чужбина.

Коледните пътувания са и отражение на демографската картина на страната – най-много полети до България има от Великобритания, Испания и Германия. За това време на годината скачат и цените на самолетните билети.

Все още има много българи, които прекарват празниците с близките си, на село и близо до коледните традиции. Но все повече българи избират почивка в хотел за няколко дни. Очакванията на бранша са да се похарчат над 136 млн. лева за пътувания в България и близо 60 млн. лева в чужбина.

„Коледните туристи избират балнео, спа и уленес хотелите – там, където има топли минерални води, избират къщи за гости, където могат да бъдат с приятели, ако не са със семейството си и съответно се търси точно това – топлината на огнището”, разказа пред Нова телевизия доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма и председател на контролния съвет на Националния борд по туризъм.

Друга причина хората да не избират дома на семеен празник е по-дългата ученическа ваканция.

„Използват коледните празници и коледната ваканция на децата, за да избягат малко по-далеч на екзотично пътуване”, споделя наблюдения Антония Чомполова, която е представител на туристическа агенция.