стадион Лужники в Москва стадион Лужники в Москва
Снимка: Коля СанычИзточник: в-к Дневник

Над 5 млн. туристи са посетили градовете домакини на световното първенство по футбол в Русия

Повече от 5 милиона туристи са посетили Русия за световното първенство по футбол. Общо 2.9 милиона са чужденците, които са пътували до градовете домакини за форума, заяви директорът на Руския туристически център Олег Сафонов, пише в-к Дневник.

„Най-голям е туристическият поток в Москва с повече от 2.7 милиона души, докато в Санкт Петербург са над 600 хиляди, а в Сочи – 500 хиляди. Увеличението на туристите, които са посетили градовете домакини на световното, е от 19% в Москва до 1 678% в Саранск, при среден ръст от 74%“, каза Сафонов, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че ръстът на чуждестранните туристи е 20% в Санкт Петербург и 235 пъти в Саранск в сравнение със същия период за юни за предишни години. В Калининград и Волгоград отчитат увеличение на чужденците от съответно десет и 15 пъти, докато в другите градове домакини ръстът е от 1.5 до два пъти.

Мачовете от световното се играят на 12 стадиона в 11 града. Това са Москва, Санкт Петербург, Калининград, Казан, Нижни Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов на Дон, Сочи и Екатеринбург.

Мондиалът навлиза в решителната си фаза, като в първите два четвъртфинала в петък излизат Уругвай – Франция и Бразилия – Белгия. В другите два сблъсъка се изправят Русия – Хърватия и Швеция – Англия. Финалът е на 15 юли на стадион Лужники в Москва.