Министърът на туризма Балтова в Археологическия музей във Варна

Над 180 хил. туристи са разгледали големите исторически обекти във Варна през 2016 г.

Повече от 180 хил. туристи са посетили водещите обекти на Регионалния исторически музей във Варна през 2016 г. – Археологическия музей, Римските терми и Аладжа манастир. Това съобщи директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в морския град. Тя разгледа част от експозициите и се запозна с огромния потенциал на Варна като един от водещите културно-исторически маршрути в страната.

Въпреки че този брой визити е с около 20 хил. повече от 2015 г., това не е пикът на посещаемостта, подчерта проф. Плетньов и припомни, че в минали години тук са преминавали по 200-250 хил. туристи. Причината е в намаления поток на круизните пътувания в Черно море и пристиганията във Варна. Министър Балтова обърна внимание върху популяризирането на региона като потенциал за привличане на повече туристи и подрастващи, защото туризмът е не само емоция, но и трупане на нови знания.

Пример за това е Археологическият музей, където има само оригинални експонати от 13 исторически пласта и се съхранява най-старото обработено злато в света, както и много редки артефакти от световно признатата Култура Варна. В момента златните предмети от прочутия гроб номер 34 от варненския некропол гастролират като изложба в холандския град Дордрехт, с който нашият черноморски град поддържа приятелски връзки. Златото е произведено тук и е гостувало на много места по света от Япония до Метрополитън музей в Ню Йорк. Хората са обитавали постоянно тези богати на история земи от 2600 години и археолозите откриват все нови и нови доказателства за уникалната им култура от поне 6-8 хронологични пласта.

Министър Балтова посети още уникалната експозиция на открито на големите Римски терми в центъра на Варна, които датират от втори-трети век след Хр. Те се простират върху 7 хил. кв. м и са строени по времето на император Сепптимий Север. Освен това са най-големите на Балканите и четвърти по размер в Римската империя. Благодарение на братята Шкорпил, тяхната над 25-метрова кула е оцеляла до днес, а същинските разкопки са осъществени от археолога Милко Мирчев през периода 50-те-70-те години на ХХ век.

През лятото през обекта преминават около 50 хил. туристи, но потенциалът е още по-голям. В момента в съседство се правят разкопки на голяма обществена сграда, чийто стени са с дебелина 1,60 м и се предполага, че учените ще изненадат туристите с още по-впечатляващи открития. Под термите е съществувала сложна система от канали, тунели и поддържащи помещения, които все още крият много тайни. Освен с хигиенните си функции баните са били прочути и като културен, социален и спортен център, в който е кипял активен социален живот.