Опера на върховете Опера на върховете в Белоградчик
Снимка: Геотехмин АДИзточник: Кмета.БГ

Над 100 000 туристи са посетили Белоградчик през 2018 г

През 2018 година Белоградчик е бил посетен от 118 566 туристи, съобщи Росен Младенов, заместник-кмет на общината и председател на местния съвет по туризъм. 31 642 от тях са били чужденци.

През 2019 година се очаква броят им да нарасне и градът на скалите да бъде посетен от туристи от нови страни – Китай, Испания, Италия, Русия. По тази причина общината отпечатва листовки за всяка забележителност на езиците на новите страни.

Няколко събития водят туристи в Белоградчик. През 2018 това са били състезанието по планинско колоездене, международната конференция „Геопарковете и модерното общество”, международното състезание по ориентиране с мобилни телефони, информационното пътуване „Туризъм на две граници” – „От Турлашко до Влашко”.

От Белоградчик тръгват маршрути и за винен, кулинарен, селски и приключенски туризъм. Но събитието, което привлича ежегодно по над 10 000 посетители, е фестивалът „Опера на върховете”. В Белоградчик вече подготвят четвъртото му издание, което ще се състои през втората половина на юли.

Общината в Белоградчик ще се яви на авторитетната туристическа борса „Ванканция СПА/ЕКСПО”, която ще се състои през февруари в София. Там тя ще рекламира за пореден път не само известните си забележителности, но и новите маршрути и атракции, които създава за туристите, допълни Росен Младенов.