Техеран, Иран Техеран, Иран
Снимка: brainin, PixabayИзточник: БТА

Над 1 милион души посещават Иран на здравен туризъм всяка година

Над един милион души посещават Иран за здравен туризъм всяка година, заяви генералният директор на отдела за международно сътрудничество към министерството на здравеопазването Мохамад-Хосейн Никнам, цитиран от иранската новинарска агенция ИРНА.

„Водим преговори за разработване на протоколи за здравен туризъм с други държави, за да можем в максимална степен да използваме съществуващите съоръжения“, заяви Мохамад-Хосейн Никнам на среща за проучване на пречките и решенията за развитието на туристическата дипломация в ерата след коронавируса.

„Капацитетът на нашата страна за привличане на здравни туристи е висок благодарение на опитния медицински персонал, по-ниските разходи за лечение в сравнение с други страни, висококачествените медицински услуги и добре оборудваните специализирани болници, в допълнение към туристическите развлечения“, каза той и добави, че трябва да се обърне специално внимание на този вид туризъм.

По време на срещата заместник-министърът на външните работи по икономическата дипломация заяви, че икономическите дивиденти от привличането на здравни туристи се разпределят между огромен брой хора, работещи в тази сфера. Али-Асгар Шалбафян обяви и плановете си за привличане на шест милиона здравни туристи годишно.

„Министерството на външните работи прави услуга на развитието на различни видове туризъм“, добави той.