Тодоровден Тодоровден в Копривщица
Източник и снимка: Министерство на туризма

На Тодоровден български туристи разгледаха музеите в Копривщица и Враца като част от инициативата „Денят за вас“

Български туристи се включиха в инициативата „Денят за вас“ в община Копривщица и Враца. Забележителности в двете общини посрещаха гости с вход свободен този ден като част от проекта на Министерството на туризма. Без такси на Тодоровден в Копривщица бяха къщите музеи на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Етнографският музей „Лютова къща“ и Постоянната изложба „Копривщица – просветен център през Възраждането“. Във Враца с отворени врати бе Регионалният исторически музей.

Гости от различни краища на България разгледаха редицата обекти в революционния град. Много от посетителите са запознати с инициативата, семейства и приятелски компании посещаваха поред обектите с вход свободен. Тези пък, които научават за “Денят за вас” в момента, приветстваха начинанието, посочват представителите на местните музеи. Посетители имаше през целия ден.

Множество туристи в Копривщица посетиха къщата музей на Любен Каравелов. Обектът представя обстановката, в която са родени и отраснали братята Любен и Петко Каравелови. Печатарската машина е едни от експонатите в нея, който предизвикваше най-голям интерес. Тя е закупена през 1871 година от Любен Каравелов, пренесена е в България след Освобождението, а на нея са печатани вестниците „Свобода“, „Знаме“ и др.

Запис на стиховете на Димчо Дебелянов звучаха в къщата музей, където е роден поетът.

Автентичен часовник, черешово топче и униформата на Бенковски бяха сред най-атрактивните експонати, заинтригували гостите в къщата музей на революционера. В Етнографския музей „Лютова къща“ посетителите оцениха разнообразните плъсти, изложени в обекта. Това са вид килими, най-честно от овча вълна, които не се тъкат, а се правят чрез т. нар. тепане.

Интерес предизвика и Постоянната изложба „Копривщица – просветен център през Възраждането“, която представя историята на възрожденското образование в Копривщица и разкрива историята на местното училище в трите му основни периода – килийна просвета, взаимно и класно образование.

Туристи с интерес се запознаха и с автентичната експозицията в къщата музей Тодор Каблешков. Тя е с непознато дотогава архитектурно решение, което се характеризира с ново разположение на помещенията, три фасади със симетрично разположени кобилични фронтони и полукръгли еркери. Гостите на Копривщица уважиха и традиционната за Тодоровден кушия в града.

В събота без такси гости и жители на Враца имаха възможност да разгледат Регионалния исторически музей. По информация на представителите на музея посетителите са били повече, като сериозен интерес са проявили към Рогозенското съкровище и зала „Първа Атомна“, в която чрез снимки и текстове са представени основните моменти от историята на първата в Югоизточна Европа АЕЦ „Козлодуй”. Гостите се запознаха и с Музея от хартия, който представя 3D принтирани реплики на различни предмети от цял свят. Вниманието на туристите беше привлечено и от залата, посветена на Христо Ботев, в която се представя делото и легендарната чета на поета революционер.