крепост Туида
Източник: БТА

На античната крепост Туида край Сливен бяха извършени ремонти

На античната крепост „Туида“ край Сливен бяха извършени ремонти по интегриран туристически проект на общината, свързан с възстановяване на обекти от културно-историческото минало. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът по икономическите дейности в община Сливен инж. Стоян Марков.

Обновени са били основните алеи и малки пътеки на територията на крепостта, основно е реновирана сцена и амфитеатър, обновено е оборудването на информационния център, реновирано е осветлението, както и напоителната система за тревните площи на крепостта, направени са били специални навеси за някои от артефактите. В Къщата на виното е подредена експозиция с вина от Сливенския регион. По думите на Стоян Марков от десет години на крепостта не са правени ремонти и това е било наложително.

„Всички планирани дейности бяха по препоръки, направени в анкетните карти от посетителите ни, каза пред репортер на БТА Мая Иванова, ръководител на туристическия обект крепост „Туида“. Всеки ремонт е в отговор на обратната връзка с нашите посетители и туристи. Подобряваването на инфраструктурата и оборудването по проекта ще даде една добавена стойност на обекта ни, за да се превърне в още по – атрактивно място“, посочи тя.

Обектът бе открит официално на Тодоровден с общоградското празненство „Конете на българите“.

Крепостта „Туида“ е изградена в края на четвърти век и е съществувала до 13-ти век. Тя обхваща около 40 декара и е на невисок хълм край града. Крепостта бе отворена за посещения на 22 декември 2014 година, след модернизиране в рамките на проект за над 5 милиона лева. Извършена бе цялостна консервация на крепостните стени и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта. Там се извършват ежегодно археологически проучвания.

Инегрираният проект за развитие на туризма в община Сливен бе сред акцентите на местната конференция на БТА по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Сливен.