рок концерт рок концерт
Снимка: Vishnu R, PixabayИзточник: БТА

Музикалният туризъм е нараснал с 10% в световен мащаб през последните 3 години

Масовите културни събития имат силен и многократен стопански ефект. Те стимулират покупката на национална валута, развиват туристическите услуги, хотелиерството и ресторантьорството. Насърчават и продажбите на дребно, показват наблюдения на експерти. Такъв ефект върху местната икономика са имали провелите се концерти на германската група „Рамщайн“ (Rammstein) в сръбската столица Белград в края на май, дават пример в съобщение от компанията „Тавекс“, която търгува с валута и благородни метали.

Събитието е в основата на отчетените от тях рекордни продажби на сръбски динари за България през този май. Над два пъти са нараснали купувачите на сръбската валута през миналия месец, спрямо година по-рано. В резултат на засиления интерес покупката на динари е скочило два пъти и половина. А това, според статистиката на компанията, е рекорд за българския пазар.

Двете събития на „Рамщайн“ на 24 и 25 май в Белград са привлекли 120 000 туристи в сръбската столица, според регистрираните от организатори и хотелиери посетители. От тях българските фенове се били повече от 10 000 души. Всеки от тях е сменил и е носил със себе си между 15 000-30 000 сръбски динара, сочат изчисленията на „Тавекс“. Туристическите агенции също реагират на повишаващия се интерес около големи културни събития, с предлаганите от тях на запалянковците специални екскурзии.

Музикалният туризъм е нараснал с 10% в световен мащаб през последните 3 години, като големите концерти играят ключова роля в този подем, информират от валутния дилър, позовавайки се на данни на Световната туристическа организация. Съгласно друга, цитирана от компанията справка на Европейската комисия, 60% от европейците обмислят поне едно пътешествие зад граница през 2024 г. Именно културният туризъм е сред водещите мотиви за посещение на друга държава.