туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: МТ

МТ: Ръст на туристите в България през летния сезон с 10% спрямо 2022 г.

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на туристите спрямо 2022 година и 4,9 на сто спрямо най-силната предпандемична 2019 година. Това коментира пред журналисти в Пловдив проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, която участва в деветата среща между туристическия бизнес и местната власт. Форумът се организира от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и ще продължи до 24 ноември.

По думите на Модева вътрешният туризъм надхвърля тези нива, а входящият се е възстановил на 90 процента. Спрямо 2019 година има намаление на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, посочи тя.

Модева коментира, че се работи за отваряне на крилата на сезона и акцент в рекламните кампании за България са специализираните видове туризъм като културен, СПА, здравен, приключенски, конгресен, които дават възможност за почивка през четири сезона. Очакванията за зимния сезон са, че дори да закъснее началото, курортите са подготвени с машините за изкуствен сняг. Единствената ни задача е да проследяваме ситуацията с израелските туристи, като към момента нямаме масов отказ от резервации, каза още Модева.

Посещенията на музеите и културните институции бележат ръст, като през 2022 година има 4 млн. посещения, което е 50 процента ръст спрямо пандемичната 2020 година, коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина.

Данните за туризма в Пловдив сочат, че приходите от нощувки за първите 9 месеца от тази година са 33 млн. лева. Имаме 492 315 реализирани нощувки, което е ръст от 30 на сто спрямо 2022 година, обясни зам.-кметът по културата Пламен Панов.

Участниците в тридневната среща ще обсъдят модерното и устойчиво туристическо развитие. Ще бъдат представени добрите практики и предизвикателства пред българския туризъм, ролята на културното наследство като туристически ресурс и приносът му към местната икономика.

Ще има и презентации на туристическия потенциал на Поморие, Ловеч, Сандански, Чирпан, Сапарева баня, Банско, Организацията за управление на туристически район Стара планина. Предвидени са и В2В срещи за индивидуално договаряне между туроператори, представители на общините и местния бизнес.