Кремъл, Москва Крумъл, Москва
Снимка: Андрей ЛьосевИзточник: Дневник

Москва посъветва руснаците да не почиват в чужбина

Премиерът Михаил Мишустин препоръча на руснаците да се въздържат от пътувания зад граница и да прекарат летните отпуски в страната, защото епидемиологичната ситуация в чужбина е разнообразна и никой не може да гарантира на почиващите, че няма да се заразят с коронавирус.

„Да, в борбата с коронавируса са постигнати определени успехи, но помним, че тази инфекция беше внесена от чужбина. Смятаме за целесъобразно да се въздържате от туристически пътувания зад граница. За няколко дни отдих може да заплатите твърде висока цена“, цитират думите му руските агенции на 25 май 2020 г.

Това на практика най-вероятно означава край на последните надежди на туристическия сектор по българското Черноморие, че тази година ще има малко, но поне някакви, туристи от Русия. През миналата година за второто и третото тримесечие, в които са съсредоточени летните отпуски, по данни на руската гранична полиция до България са пътували общо над 345 хиляди граждани на Русия. Тежък удар ще понесе и Турция – данни на Асоциацията на туроператорите на Русия покзва, че за шестте месеца от 1 април до 30 септември там през 2019 г. са почивали над 5.5 млн. руснаци. Гърция е била посетена за тези две отпускарски тримесечия от почти 700 хиляди гости от Русия.

Икономиките и на трите страни са посочвани тази пролет като едни от най-зависимите от туризма и от загубите, които този сектор може да донесе заради пандемията от COVID-19. Руските туроператори обикновено веднага изпълняват препоръките на правителството и Кремъл.

На заседание на координационния съвет за борба с коронавируса Мишустин каза също, че от 1 юни на много места в Русия отварят врати медицински санаториуми, а курортите – на следващия етап от отмяна на ограниченията.

„Много държави вече обявиха облекчаване на карантинните мерки, но Световната здравна организация все още смята за висок риска от допълнително развитие на пандемията и не дава препоръки за се отменят ограниченията за международни пътувания“, цитира ТАСС още от изказването на премиера, който преди дни се завърна на работа, след като се лекува от COVID-19. „Моля нашите граждани да не бързат.“

На 17 май Анна Попова, ръководителят на регулатора Роспотребнадзор, заяви, че ще изчакат да видят динамиката на заболяванията от коронавируса в следващите две седмици, за да коментират перспективите пред туристическия сезон по руските курорти.

На следващия ден Зарина Догузова, ръководител на Ростуризъм, обяви, че поетапното излизане на сектора от карантината ще започне на 1 юни и че „ние гледаме с голям оптимизъм на летния сезон“. Според нея има разбиране от Роспотребнадзор заедно със санаториумите да заработят в отделни райони вили и апартхотели.

В руските санаториуми почивката ще е далеч от обичайното досега. В препоръките на властите за работата им се казва, че гостите трябва да са по един в стая (освен семейните), групово посещение на процедури е забранено и ще се извършват медицински услуги след предварително записване, за да не се струпват хора. Храненето трябва да става по стаите или в кафенета и ресторанти, но при раздалечени маси и намален брой хора в тях, т.е. по 1 човек на маса без семейните случаи.