Пампорово през лятото Пампорово през лятото
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Младежи от четири страни участват в предприемачески лагери за развитие на „преживенческия“ туризъм

Младежи от четири страни – България, Гърция, Армения и Грузия, участват в предприемачески лагери за развитие на „преживенческия“ туризъм. Това каза днес ръководителят на отдела за проекти и приложни изследвания във Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна Цветелина Генова.

Лагерите се организират в рамките на проект PRO EXTOUR „Насърчаване на туризма на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на черноморския басейн“, който се осъществява по съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014 – 2020“.

Предприемаческите лагери се организират в четирите страни-участници, като в Гръция и Грузия те вече са проведени. В момента домакин е България, в края на лятото ще е последната среща в Армения. Във всяка от срещите участват по 12 души. Групите са по-малки, за да имат възможност участниците да работят заедно, обясни Генова. В проекта са ангажирани три университета и две неправителствени организации, работещи в областта на наследствата и културата.

Целта е да дадем възможност на млади хора, студенти и млади предприемачи в областта на туризма да погледнат на бизнеса от по-различна гледна точка и да помислят какви дейности, свързани с преживяванията на дадено място и култура, могат да бъдат разработени като туристически продукти, обясни Генова. Участниците във всеки лагер имат посещения на място и срещи с представители на реалния бизнес.

Тя допълни, че крайната цел е всеки участник да има в главата си идея, план или концепция какво би могъл да разработи в бъдеще по тази тема като бизнес. Генова каза, че в лагерите, участващите младежи са с различен профил. Някои от тях изучат архитектура и градско планиране и техният поглед върху дестинацията е по-различен, защото учат и ги интересуват други неща. Други са специалисти в областта на културата и събитийния мениджмънт, трети – са студенти по туризъм и фокусът в тяхното обучение е върху традиционния и масовия туризъм, допълни тя.