работна среща с туристическия бранш
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма започва ревизия на старите договори за стопанисване на плажовете

Стартирали сме ревизия на всички концесионни договори за морски плажове, които не са сключени от Министерството на туризма и в които не присъства клаузата, според която предложените от кандидата цени на чадъри и шезлонги носят 40% тежест при избора на концесионер. При тях съответно няма основание за прекратяване на договора, както е по новите процедури. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с туристическия бранш на 4 юли 2019 г.

Тя подчерта, че държавата, туристическият бизнес и местните власти чертаят мерки за развитието на Българското Черноморие, за да продължи да се създава устойчив качествен продукт и да се противодейства на негативните кампании срещу отрасъла. Такава е позицията и на всички представители на сектора, които са се отзовали на днешната среща от областите Добрич, Варна и Бургас. Нужен е дебат, за да се чуят различните предложения и той вече е стартирал, отбеляза министърът.

Много е направено и се прави от всички, които работят в туризма. Да, има проблеми и те не са от вчера, факт е че търсим заедно решаването им. Ето защо сме готови да предприемем нужните мерки, стимулиращи устойчивост на продукта и да браним постигнатото. Ще продължаваме да сме безкомпромисни по отношение на качеството, посочи министър Ангелкова и припомни, че за миналата година ведомството е наложило сериозни неустойки и глоби на концесионери и наематели за неспазване на договорите.

Има много върху какво да работим, има нарушения, не сме си сложили розовите очила, но всички трябва да си дадем ясна сметка колко чувствителен е този сектор и че негативни послания може да увредят имиджа на дестинация България, отбеляза министър Ангелкова. Постигнахме изключително много, през последните години, откакто министерството е самостоятелна институция, се отчитат двуцифрени ръстове в туризма, посочи още тя.

На въпрос от медии по повод направено предложение може ли държавата да се откаже от част от концесионните приходи, за да се намалят цените, министър Ангелкова коментира, че всички идеи се обсъждат и ще бъдат взети работещи решения, за да се насърчат сезонът и секторът.

След дебати може да се реши какъв искаме да бъде крайният резултат. Затова именно стартираме ревизията на всички концесионни договори, които са по старата методика и са заварени от нас. Важно е туристите да са доволни и този бизнес, който дава хляб на над 326 хил. души и носи 12% от БВП на страната, да продължи да се развива.

Министър Ангелкова поясни, че приходите от концесии на плажове за миналата година са 18,2 млн. лв. Те са се увеличили с над 5 млн. от началото на управлението на министерството. 50% от тази сума отива за общините, на чиято територия са курортите, 40% – за Сребърния фонд, и 10% – за областните управи, за да осигурят спасители и медицински пунктове на неохраняемите плажове. Дали държавата може да се откаже от концесионната вноска, или не, е въпрос на анализ и сметки. Министерството на туризма не взема нито един лев от тези приходи, обобщи министърът.