награди 2018 статуетки на наградите на Министерството на туризма
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: агенция Фокус; Министерство на туризма

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5 декември 2018 година.

Домакинът министър Николина Ангелкова каза, че церемонията на Годишните награди на туризма показва високото качество на туристическия продукт на страната. „Тази церемония е символ на всеотдайната работа на всеки един от вас“, посочи Ангелкова. Тя благодари на премиера Бойко Борисов и на колегите си от кабинета за подкрепата, която оказват в ежедневната си работа, на Народното събрание, на местната власт и на представителите на бизнеса. Министър Ангелкова отчете, че за последните години има 31% ръст на международните туристи в страната.

Във видео обръщение председателят и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) Глория Гевара заяви, че туризмът е ключов сектор за икономиката на България и е сред бързо развиващите се индустрии. „За изминалата година приносът на отрасъла към БВП на страната е седмият най-висок в Европейския съюз“, каза Гевара и поздрави България за постиженията й в сектор „Туризъм“.

Победителите в Годишните награди в туризма получиха статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазена марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията. Призьорите – 48 на брой бяха избрани с електронен вот, който продължи от 13 ноември до 5 декември. В 16-те категории на конкурса се състезаваха 125 участници, който бяха определени за финалисти от общо 132 кандидатури, получени в Министерството на туризма.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи специална награда „Изборът на Българите“ на тазгодишния победител Белоградчишки скали и крепост. Наградата получи кметът на Белоградчик – Борис Николов. Второ място в категорията зае Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, а на трето място е храм „Св. вмчк Георги“, Каварна. За агенция „Фокус“ кметът на Община Каварна Нина Ставрева коментира, че храм „Свети Великомъченик Георги“ има специално място в живота на Каварна и в сърцата на каварненци. „Убедена съм, че и всеки гост на Каварна е виждал храм „Свети Георги“. Камбанарията му, построена при възстановяването на опожарения по време на Каварненското въстание храм, се извисява и среща погледа на преминаващите хора през центъра на града“, каза Ставрева.

Победителят в категория „Духът на България“ получи приз от министъра на туризма Николина Ангелкова. Тази година на първо място се класира Етнографски музей на открито Етър, като статуетката получи доц. д-р Светла Димитрова, директор на музея. На второ и трето място заеха съответно Замък Влюбен във вятъра – с. Равадиново и Крепост „ Туида“ – Сливен.

Български съюз по балнеология и СПА (БУБСПА) е тазгодишния победител в категория „Специализиран туризъм“. Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов връчи наградата на Сийка Кацарова, председател на БУБСПА. На второ място се класира: Тематичен информационен веломаршрут „Желязната завеса“.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде призът в категория „Община за морски туризъм 2018“. Първото място зае община Приморско, а статуетката и грамотата получи кмета на общината Димитър Германов. Община Варна се класира втора, а третото място е за община Балчик.

Победител в категория „Община за планински туризъм 2018“ е община Банско. Наградата беше връчена от председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев на заместник- кмета на Банско Асен Кирицов. Второ място зае община Петрич, а трето – община Самоков. От община Банско благодариха на хората, които са гласували и възприеха наградата като признание за работата на екипа на кмета Икономов като цяло.

Заместник-министър председателят Марияна Николова награди победителят в категория „Туристическо събитие“. Призът тази година е за „Ултра крос триатлон Лъвско сърце“ и беше получен от Филип Шавов, председател на Сдружение „Лъвско сърце“. На второ място се класира „Да поставим рекорд на Гинес заедно: Най-голямото боядисване на яйца в света – Арте хотел Велинград“, след него се нареди „Национален туристически поход По пътя на Ботевата чета–Козлодуй-Околчица“.

В категория „Туристическа дестинация“ призът тази година е за община Сандански. Наградата даде Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бе получен от кмета на общината Кирил Котев. Второ и трето място отидоха съответно при Южната приказка на България – Ивайловград и град Пловдив.

„Oбщина за културно-исторически туризъм 2018“ е община Дряново. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи приза на председателя на Общинския съвет Георги Казаков. Второ място в тази категория заема община Пловдив, трето- община Велики Преслав.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков награди победителят в категория „Община за балнео и спа туризъм 2018“. На първо място тази година е община Велинград, като призът беше получен от кмета Костадин Коев. „Удоволствие за мен е да получа тази награда за втори път. Изминалата 2018 г. беше изключително успешна за туристическия бранш във Велинград. Получени са много награди, както на национално, така и на балканско ниво“, каза кметът на Велинград Иван Лебанов. Община Сандански зае второ място, а община Минерални бани Хасково се класира трета.

В категория „Туристическа атракция/обект“ е победител Замък Влюбен във вятъра, с. Равадиново. Боряна Манолова, заместник-председател на КРИБ връчи призът на собственика на обекта Георги Тумпалов. Белоградчишка крепост е на второ място, следван от комплекс от водни съоръжения – Сапарева баня (Рила Мега Тур ООД).
Категория „Иновация“ се печели от 3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ. Наградата беше дадена от народният представител Димитър Бойчев на Димитър Германов, кмет на община Приморско. На второ място е Замък Влюбен във вятъра, 3D панорамни обиколки. На трето място в категорията се класира TravelLine- Иновативни услуги и технологични решения в туристическата индустрия.

Победител в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в телевизия“ е Живко Константинов, Нова ТВ с материала „Расте, но не старее: Кой е архитектът, построил емблематичните сгради в София?“. Наградата връчи Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара. Второто място е „Дунав – човешкото лице на реката“ – Телевизия Туризъм – Георги Крумов. На трето място в категория се класира филма “Звън през вековете” – Канал 3 – Ива Милорадова.

Предаването „Балкански туристически часовник“ на Радио „Фокус“ бе отличено в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в радио“. Наградата даде народният представител Христо Проданов. Отличието бе прието от водещата на предаването Милослава Ангелова. Тя заяви, че „Балкански туристически часовник“ стои твърдо зад убеждението, че българският турист трябва да бъде винаги добре информиран за предизвикателствата по пътя към поредната дестинация на Балканите, защото трябва и защото го заслужава. „На фона на всичко, което се случва на Балканите, България остава като единствен оазис, незасегнат от стари и по-нови претенции – да го пазим. Ние ще продължим да работим. Не забравяйте, че Радио „Фокус“ винаги е на ваша страна“, обяви Милослава Ангелова. На второ място в категорията е Предаване за туризъм Виа Понтика – БНР-Бургас – Валентин Атанасов.

В категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в печатна медия” победител е „Покритият мост е символът на Ловеч“ Наталия Малчева, в. Труд. Призът беше връчен от майстор готвача Петър Бъчваров – Ути. Публикацията Магията Златоград – сп. Агрозона зае второ място, а третото е за „Древна крепост в Родопите градена като Троя и Микена“, в. „24 часа“.

Наградата за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в онлайн медия” получи travelbulgarianews.bg и материала „Крепост Траянови врата“ на Александър Попконстантинов. Статуетката и грамотата на победителят връчи народният представител Даниела Савеклиева. На второ място се подрежда „Вила Амбра – Магията на Севера роди необичаен кехлибар на брега на морето“ на Руслан Йорданов.

Кметът на Видин инж. Огнян Ценков даде наградата на Марта Рос, която зае първо място категория „Публикация на тема туризъм в България за 2018 г. в интернет блог“ с материала „5 прекрасни екскурзии, които могат да се правят в Рила”. Втори се нарежда – Видин, Бдин или едно крайдунавско съкровище – Дарио Диониси. Трето място в категорията заема Клисурският манастир – или където планината, реката и духовността са намерили своята обител – Жулиета Терзиева.

На събитието присъстваха още вицепремиерът Мариян Николова, министри от кабинета, народни представители, кметове на общини и медии.