среща на министър Ангелкова в Приморско

Министерството на туризма ще създаде туристически инспекторат

Работим по създаването на туристически инспекторат, който ще извършва контрола на всички дейности, свързани със Закона за туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представителите на туристическия бранш в Приморско.

Ангелкова посочи, че на прага на предстоящия летен сезон всяка една институция ще работи за сигурността на туристите. По цялото Черноморие ще има засилено полицейско присъствие.

Министърът на туризма коментира, че предстои да стартира и обсъждането по отношение на създаването квалификационен и преквалификационен център към Министерството на туризма, съобразно примера на Испания, Португалия и Франция, с цел да се подготвят по-професионално изпълнителските кадри, от които бизнесът има най-голяма нужда.

Пред представителите на бранша в Приморско министър Ангелкова обясни, че групирането на плажовете в зависимост от тяхната характеристика и тяхната индивидуалност ще подобри услугата, която се предлага на гражданите.

„В момента всеки един плаж се отдава на концесия или под наем по един и същи начин, без да се вземат под внимание неговите специфики за това къде се намира, къде е разположен, в каква зона, каква е неговата достъпност, посещаемост, географско местоположение. Нашето предложение е плажовете да бъдат разделени на четири основни групи, в зависимост от тяхното местоположение, така че да има индивидуален подход към всеки един“, каза още Николина Ангелкова.

„Тази година очакваме около 10% ръст през лятото“, заяви министър Ангелкова по време на срещата с кмета на Община Приморско Димитър Германов. Тя подчерта, че 2016 г. е била изключително успешна по цялото Черноморие и всяка една от общините е отчела голям ръст.

От своя страна Димитър Германов увери министър Ангелкова, че продължава активната работа за осигуряване на нормалното протичане на летния сезон на територията на Приморско.

Министър Ангелкова акцентира върху усилията на Община Приморско за увеличаване на туристическия интерес към мегалитно светилище Беглик Таш и посочи, че са необходими активности в посока развитие на културно-историческия туризъм в региона.