Ангелова на Слънчев бряг министърът на туризам Ангелова инспектира плажовете на Слънчев бряг
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма проведе първата комплексна проверка на морските плажове

„Стартирахме редовните проверки по морските плажове, отдадени за стопанисване на концесия и под наем. Мобилните екипи на Министерството на туризма са по цялото Черноморие“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на 27 юни 2017 г. в к. к. Слънчев бряг. Тя посочи, че това е първата цялостна и комплексна проверка между МТ, МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и РИОСВ. В мобилната група са включени и представители на РЗИ, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Община Несебър.

„На морски плаж „Слънчев бряг-юг“, отдаден на концесия, експертите извършиха геодезическо заснемане на всички преместваеми обекти, за да се установи дали отговарят на квадратурата на одобрената схема от министъра на туризма“, каза Ангелкова и уточни, че квадратурата им отговоря до милиметър и съответно заемат 2% обща търговска площ и 2% допълнителна търговска площ.

Николина Ангелкова посочи, че в рамките на комплексната проверка, РИОСВ инспектира дали всички преместваеми обекти и най-вече заведенията за хранене са свързани с канализационната мрежа. Тя каза още, че от своя страна РЗИ са проверили оборудването на медицинските пунктове и са извършили замервания за шум. Заключението на контролния орган по отношение нивата на шум е, че са спазени изискванията на Наредба № 6 и контролираните параметри за вечер и нощ са в граничните стойности. Министър Ангелкова обаче предупреди, че непрекъснато ще се правят проверки при подадени сигнали.

Министърът на туризма бе категорична, че до този момент не са установени неизпълнения по договорите за концесия и наем на морски плажове, свързани с надвишаване на квадратурата на преместваемите обекти. Освен това, броят на спасителите надвишава изискванията, т.е. има повече спасители, съгласно вече одобрената схема.

Ангелкова акцентира, че това няма да е последната проверка. „Целта е да установим от една страна, че се спазва закона, а от друга – да осигурим комфорта на всички туристите“, бе категорична тя. На място днес бяха и представители на строителния контрол и надзор на Община Несебър.

По отношение на преместваемите обекти Николина Ангелкова информира, че има издадено разрешение за поставянето им от главния архитект на Община Несебър, като направи уточнението, че Наредба № 10 на Общината не важи за територията на морския плаж, който е изключително държавна собственост и се прилагат разпоредбите на Закона за устройството на територията.