Ангелкова Китай работна среща на министър Ангелкова с делегация от китайската провинция Хънан
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма предвижда трети информационен център в Китай през 2018 г.

Създаването на нов туристически информационен център в Китайската народна република (КНР) беше обсъдено на работна среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и делегация от китайската провинция Хънан, водена от Су Фугун, председател на туристическата й асоциация. Предвижда се третият информационен център да се открие още следващата година в 9-милионния град Джънджоу. На срещата, проведена на 14 декември, бе и проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство.

„Работим активно и по създаването на център в Пекин, който ще бъде вторият, след като през септември беше открит такъв във финансовата столица Шанхай“, заяви министърът на туризма. Тя подкрепи нуждата от засилване на двустранните отношения в сферата на туризма с последните статистически данни за туристите в двете държави.

„Само през първите 10 месеца на тази година посрещнахме над 24 000 туристи от Китай. Отчетохме ръст от 44,5% в сравнение със същия период на 2016 г. Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В периода януари-октомври 2017 г. те са се увеличили с над 12%“, заяви министър Ангелкова пред гостите си.

Друга тема на разговор беше възможността за откриване на въздушна линия между София и китайската провинция Хънан. „Годишно само от тази провинция изпращаме над 3 млн. туристи, които пътуват по целия свят“, каза Су Фугун.

Обсъдена беше и подготовката на туристически форум на високо равнище между България и Китай, който ще се проведе в Пекин през пролетта на 2018 г. Събитието ще бъде по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. По този начин ще се акцентира върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 – година, посветена на туризма“. Представителите на делегацията приветстваха инициативата и изразиха готовност да съдействат за организирането й.

„Китай е сред приоритетните пазари за нас. По тази причина Министерството на туризма е поело инициативата да се създадат общи туристически продукти за КНР със Сърбия и Гърция“, заяви министър Ангелкова.