спа представяне на балнео и СПА дестинации в Сандански
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма представи 7 балнео и СПА дестинации с 58 населени места

Балнео и СПА дестинациите ще привлекат повече туристи и ще допринесат за популяризирането на богатството от минерални води на България, заяви министърът на туризма Ангелкова в Сандански, където представи проекта за 7 СПА и балнео дестинации на 11 май. Те са разработени от Министерството на туризма и обхващат 58 населени места в цялата страна.

В подготовката на проекта са поискани становища от 50 общини, над 30 общини са дали предложенията си. При разработването на дестинациите са взети под внимание наличието на минерални води, особеностите на климата, отчетен е и фактът населените места и регионите да имат разработен туристически продукт. Основна цел на балнео и СПА дестинациите е чрез тях на потребителите и бизнеса да бъде предложена цялостна услуга на високо ниво, посочи министър Ангелкова. Тя поясни, че в началото на годината беше създадена и тематична работна група, която да надгради предложенията на министерството. В нея участват представители на бранша, както и външни експерти с доказан опит и активна позиция за развитието на СПА туризма у нас.

7-те балнео и СПА дестинации, обсъжданите в момента 12 винено-кулинарни маршрута, както и утвърдените вече 8 културно-исторически ще дадат на всеки турист възможност за избор сред богата палитра продукти, които са интересни през четирите сезона, коментира министърът.

Очаква се със съдействието на бизнеса до есента проектът за 7-те балнео и СПА дестинации да бъде финализиран.

За утвърждаването на СПА и балнео дестинациите на България предстоят още кръгли маси с местните власти и бранша. На представянето им в Сандански участваха Кирил Котев, кмет на община Сандански, Антоанета Янчева – заместник областен управител на област Благоевград, както и десетки представители на бизнеса. Министърът благодари на кмета за домакинството и на всички участници, с които с общи усилия промотираме бално е СПА туризма.