министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Източники снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма прави правен и финансов анализ на Слънчев бряг АД

Правим правен и финансов анализ на състоянието на „Слънчев бряг“ АД. Загубите на „Слънчев бряг“ АД се дължат основно на амортизацията, която се плаща на годишна база на дълготрайните активи на дружеството. То е собственик на инфраструктурата в „Слънчев бряг-изток“, водопроводната и канализационната мрежа, таксите за която се превеждат на ВиК-Бургас. В същото време на дружеството не се изплаща нищо за амортизацията на ползваните активи. Така е и с алеите и улиците в курорта, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание.

Тя припомни, че министерството сега финализира правния и финансовия анализ за състоянието на дружеството, което е смесено със 75% държавно и 25% частно участие. Той ще даде възможност за правилните действия по отношение на „Слънчев бряг“ АД, но в него има миноритарни частни акционери. Трябва да се прецени, ако се прехвърлят активи или акции на Община Несебър, какво трябва да се плати от държавата на миноритарните частни акционери. Това е публично дружество и такива действия се регламентират по Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Надявам се до края на септември този анализ да е готов, но ситуацията не е лесна, защото е необходимо съгласието на миноритарните частни акционери. Търсим най-правилния вариант за поддръжката на инфраструктурата, подчерта министърът.

Николина Ангелкова посочи още, че е важно мнението на всички заинтересовани страни при изработването на дългосрочна визия за развитието на туризма. Търсим най-доброто работещо решение и държим да изчистим различията между гледните точки, за да се балансират.

Насърчаваме устойчивото развитие на различните типове туризъм и за това много помага Концепцията за туристическо райониране на страната, както и създаването на организациите за управление на районите. Така ще се знае къде по Черноморието например има места за семеен туризъм, еко-, културно-исторически, балнео-, СПА или за забавление, които се комбинират много добре.

Тя поясни, че тази тема в момента се прецизира, защото в министерството все още се получават нови предложения към Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. До края на този месец ще финализираме дискусиите и се надявам промененият закон да бъде в Народното събрание през октомври, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни, че министерството стартира иницииране на законовите промени още миналата година. Те са свързани също с групирането на плажовете чрез промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и с регламентиране на статута на националните курорти по Закона за туризма, за които общественото обсъждане продължава.