Bedroom Beach Bedroom Beach, Слънчев бряг
Снимка: Бедрум ЕООДИзточник: bTV

Министерството на туризма обмисля разделянето на курортите на зони за парти и зони за отдих

Промени в Закона за туризма предвиждат в големите ни курорти да се обособят зони за партита и зони за семейна почивка.

Идеята за зони в курортите не е нова, тя се обсъжда от 2017 г., като в наредба ще бъдат разписани специфичните фунции и определения за националните курорти, обясни в предаването Тази сутрин по bTV на 19 август Лиляна Арсова – директор на дирекция „Туристическа политика“ в Министерството на туризма.

„Даваме възможност кметовете, съвместно с бизнеса и представители на туристическия бранш, да направят зониране. То ще включва определени функционални характеристики за конкретното място. В „Слънчев бряг“, например, може за бъде определена парти зона, зона за семеен туризъм. Разликата е, че ще се предлагат различни видове туристически услуги. Това зониране ще се случи само при курортите, които кандидатстват за национални“, посочи още Лиляна Арсова.

Често туристите в хотели на „Слънчев бряг“ се оплакват, че не могат да спят вечер. Хотелите са само на няколко метра от заведенията. Веселин Налбантов – собственик на хотел, твърди, че това зониране не е дневният ред на туризма. „Развлеченията са елемент от туристическия продукт, как ще разделиш парти зоната от зоната за отдих, курортът е създаден вече, има си закон, който казва, че след полунощ не трябва да има шум, но това не означава, че не трябва да има заведения“, категоричен е той.

Кристиян Киров от Асоциацията на заведенията, посочва, че няма как хората да бъдат спрени да ходят по заведенията, въпросът е да не се пречи на тези които са решили да си почиват в хотелите. „Мисля, че има вариант тези парти зони да бъдат обособени на места, на които не пречат на хотелите. Трябва да намерим някакво решение“, каза още Киров

От Асоциацията на заведенията искат Южният плаж в „Слънчев бряг“ да стане парти зона, в която дискотеките да работят цяла нощ.

Диана Колчева от Съюза на хотелиерите в „Слънчев бряг“, смята, че това ще се отрази не толкова на „Слънчев бряг“, колкото на Свети Влас, Несебър и други населени места. „Водата не е преграда и тя носи шума. Не сме против парти зоните, но бихме предложили на Министерството на туризма да се обособят такива зони извън курортните места. Може да и на 2 км от курорта, но да е извън концентрацията на хотели“, посочи Колчева.Според нея партитата могат да бъдат изнесени и в крилата на сезона, като по думите й поне до 30 октомври има прекрасно време по Черноморието. Тогава дори целият комплекс може да се превърне в парти зона, смята Колчева.