край брега на Поморие Поморие
Снимка: lucigИзточник: Министерство на туризма

Министерството на туризма намали неохраняемите плажове с още един

Министерството на туризма продължава да намалява броя на неохраняемите морски плажове. Това стана факт с Решението на Министерски съвет за определяне на концесионер на един от най-посещаваните плажове в страната – „Поморие-централен“.

Припомняме, че Министерството на туризма спечели всички съдебни процедури и, че това лято на морския плаж ще бъдат осигурени всички задължителни дейности като водноспасителна дейност, медицинско обслужване, почистване и др.

Морският плаж ще се стопанисва от „Фаст-Ком“ ЕООД за двайсет години. За целия срок на договора концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 3,60 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 3,60 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти за тази морска ивица е в размер на 8,5 на сто.

За всяка година от срока на концесията, фирмата ще инвестира по 35 000 лв. за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и стратегия за развитие и популяризация.

Ще бъде извършван системен контрол от Министерството на туризма и на този морски плаж, като всеки договор на концесионер или наемател може да бъде прекратен при констатирани нарушения.

Процедурите за отдаване на морски плажове на концесия под наем целят гарантиране безпроблемното протичане на летен сезон 2017 г. Съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие до 31 март министърът на туризма издаде заповед за обявяване на неохраняемите плажове, за да имат достатъчно време областните управители и кметовете на общини да обезпечат почистването и плажното спасяване на посещаваните плажове, останали без стопанин. Очаква се до края на месец май заповедта да бъде актуализирана с вече намаления брой на неохраняемите ивици това лято.

Ще работим за намаляването на неохраняемите плажове във Варна. Съгласно заповедта на министъра на туризма от 31 март т.г. на територията на област Добрич има 17 неохраняеми морски плажа. Надявам се, че до края на месеца ще бъдат подписани договорите за отдаване под наем за 3 от тях. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представители на туристическия бранш във Варна. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметове на общини от областта, МВР, НАП и РЗИ.

В област Варна има 26 неохраняеми морски плажа, като за 3 от тях също предстои да бъдат сключени договори с новите им стопани и техният брой да бъде намален на 23, допълни още министърът на туризма. По думите й предстои стартирането на нова процедура за отдаване под наем на морски плаж „Панорама“. Във връзка с контрола върху дейността на концесионери и наематели министър Ангелкова акцентира, че Министерството на туризма ще следи стриктно да не се поставят незаконни обекти на територията на морските плажове. Вече са факт първите действия за премахването на такива.

По време на срещата представителите на контролните органи са информирали министър Николина Ангелкова, че вече са предприели всички мерки, за да се гарантират сигурността и спокойствието на туристите и да се осигури нормалното протичане на летния сезон. Тя посочи, че около 141 полицаи ще бъдат командировани на територията на Варна, а в област Добрич 50 полицейски служители. В Морската градина на Варна и в курортния комплекс „Златни пясъци“ ще има велопатрули.

Министерството на туризма се е обърнало към концесионерите и наемателите на плажовете, които да окажат съдействие на органите на реда и да съдействат плажовете да бъдат осветени. Николина Ангелкова посочи, че има поет ангажимент от тяхна страна, като някои от най-посещаваните плажове ще бъдат осветени още това лято. Ангелкова допълни, че това ще подпомогне допълнително за разкриването на различни видове престъпления.

Николина Ангелкова подчерта, че и това лято очакванията са за много добър сезон. Тя бе категорична, че Министерството на туризма ще следи стриктно за спазването на Закона за туризма. По думите й това лято, по примера на миналия сезон, ще има мобилни групи на плажовете, които да осъществяват контрол, така че да няма неправомерни действия. По време на срещата стана ясно, че се води регистър на подадените сигнали за нарушения, на които се отговаря своевременно.

„Мога да гарантирам, че мерките, предприети още при встъпването ми в длъжност, няма да позволят да имаме проблеми през летния сезон“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

В рамките на днешния разговор бе коментирана и темата за център за квалификация и преквалификация, който да бъде създаден към Министерството на туризма. В тази връзка министърът на туризма каза, че в момента се работи по концепцията как този център да функционира. Тя добави, че добрият пример във Франция, Испания показва, че такъв тип обучение стимулира хората, които са на изпълнителски позиции да се развиват в сектор туризъм. Това всъщност е дългосрочно решение на проблема.