Ангелкова Интурмаркет 2019 министър Ангелкова на българския щанд на Интурмаркет 2019

Министерството на туризма и 6 общини представят България на изложението Интурмаркет 2019 в Москва

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на международната туристическа борса Интурмаркет 2019. Форумът се провежда в периода 9-11 март в Москва и се организира със съдействието на Федералната агенция по туризъм, Федералната агенция по въздушен транспорт, Руската хотелиерска асоциация и други водещи структури в областта на туризма.

Тази година България се представя със щанд от 100 кв. м. Заедно с Министерството на туризма, участие в него вземат общините София, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Приморско и Казанлък. Очаква се изложителите в тазгодишното издание да са над 1 400 фирми от над 130 страни и всички руски региони и национални туристически представителства. Прогнозите са броят на посетителите да надвиши 74 хил. души.

Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България, заяви министър Ангелкова. И посочи, че се работи активно за насърчаване на пътуванията на граждани от Руската федерация у нас. Провеждаме активна маркетингова кампания за популяризиране на разнообразния туристически продукт сред руските туристи , информира още министърът. Тя уточни, че се търсят и иновативни проекти, които да отговарят на търсенето на посетителите от федерацията.

В първия ден на туристическата борса беше проведена и специализирана презентация на тема „България – повече от море“. Руски туроператори, туристически агенции, медии и гости на изложението ще имат възможността да се запознаят с националната туристическа реклама за настоящата година.

В периода на борсата министър Ангелкова проведе работна среща със Сергей Кривоносов, депутат от Държавната Дума, зам.- председател на Комитета по физическа култура, спорт, туризъм и въпросите на младежта, председател на подкомитета по туризъм. Тя обясни още, че двата основни продукта на които се набляга са културно-историческия туризъм и развитието на детските лагери. Имаме над 1850 фестивала- местни, регионални и от национално значение. Участието във фестивали допълнително насърчават пътуванията на граждани от федерацията, каза още тя.

В Моска министърът разговаря и със зам.-председателя на правителството на Алтайския край и министър на икономическото развитие Павел Дитятев. В момента се водят преговори и уточняват детайлите по споразумение с Алтайския край за сътрудничество в туризма.

Министър Ангелкова се срещна и със Светлана Ануфриенко, генерален директор на Асоциацията на регионите на Русия. Тема на разговора беше и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма и Асоциацията на регионите на Русия.

Министър Ангелкова проведе в Москва и работна среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за отдих в детските лагери по българското Черноморие и регламент за тях. Двете обсъдиха и подготвяните с българските общини мерки за стимулиране на чартърните полети с руски туристи за България.