г-н Шуграф и министър Николова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма е готово да съдейства на Посолство на Федерална република Германия при разследването на достоверността на получените сигнали за к.к. Златни пясъци

Българската страна ще предприеме необходимите стъпки пред германските медии с цел даване на право на отговор по отношение на излъчените от тях репортажи с невярна информация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Йорк Шуграф, заместник-ръководител на Посолството на Федерална република Германия. Двамата обсъдиха излъчения репортаж от к.к. Златни пясъци, в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки.

„Това е единичен случай, за който в момента тече проверка и считаме, че една част кадрите, които се използват за илюстрация са от минали години“, категоричен бе министърът. И допълни, че през тази година, още от началото на сезона на всички обекти е разпоредено да спазват препоръчаните от Министерството на здравеопазването мерки, на входа на всеки нощен клуб се измерва температура, а в курортите ни по Черноморието няма нито един регистриран случай на заболял с COVID-19.

Вицепремиерът посочи, че Министерството на туризма е готово да съдейства на Посолство на Федерална република Германия при разследването на достоверността на получените сигнали за к.к. Златни пясъци и от всички останали туристически дестинации и курорти, в случай, че има такива.

Министър Николова изтъкна, че България и Германия имат традиционно отлични двустранни отношения на политическо и експертно ниво и че Германия е приоритетен пазар и партньор на нашата страна. „Всяка година германските граждани избират България като дестинация за туризъм и релаксация, разпознавайки голямото разнообразие и качества на българския туристически продукт, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Германия е 761 156“, уточни тя.

Г-н Шуграф благодари за срещата и съобщи, че България е обичана от германските туристи. По думите му пандемията от коронавирус е проблем, с който трябва да се справим всички заедно. Той сподели още, че германското правителство е взело решение страната ни да не бъде включвана в червените списъци с ограничение за пътуване.