Министър Ангелкова на среща с бизнеса в Троян Министър Ангелкова на среща с бизнеса в Троян
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министерът на туризма Ангелкова проведе дискусия с бизнеса в Троян

Облекчаваме административната тежест за бизнеса в туризма, акценти са културният и балнеотуризмът, заяви министър Ангелкова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с депутати и представители на бизнеса от област Троян.

Културно-историческият и балнеотуризмът заедно с морския и зимния са сред основните акценти в нашата маркетингова и рекламна политика. Само така можем да популяризираме огромното културно наследство, което притежава България, и да разширим крилата на сезоните. Това заяви в Троян министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с депутати и представители на бизнеса от областта.

Дискусията се състоя преди изнесеното заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм с участието на нейния председател Петър Кънев, министъра на икономиката Емил Караниколов, депутати, областния управител на Ловеч Георги Терзийски, кмета на община Троян Донка Михайлова, други кметове от област Ловеч и др. Заседанието на комисията се проведе в комплекса на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.

Министър Ангелкова подчерта, че само с общи усилия можем да оползотворим огромното природно и културно наследство, с което разполага страната ни, и особено богатството от минерални извори. Тя припомни, че Министерството разработи осем културно-исторически дестинации, които ще се надградят с нови обекти, включително и от община Троян. Министърът допълни, че съвместно с бизнеса ще бъдат създадени балнео- и СПА маршрути. Те ще популяризират възможностите на общините в уелнес туризма и ще допълнят културно-историческите дестинации. Така продължаваме да надграждаме регистъра на туристическите атракции, към който ще се прибавят и многобройните фестивални прояви в страната ни, допълни министър Ангелкова.

Тя обърна внимание на присъстващите, че министерството не спира да работи по намаляване на административната тежест за бизнеса. С промените в Закона за туризма ще отпадне част от документите за регистрация на местата за настаняване или ще бъде осигурявана по служебен път, поясни министър Ангелкова. Имаме идея да отпадне и прекатегоризирането на обектите на всеки пет години, но същевременно ще се засилят проверките по места, акцентира още тя. Министърът анонсира, че предстои да се създаде инспекторат към министерството, който ще следи за съответствието на туристическите обекти към нормативните изисквания и ще налага санкции.

Николина Ангелкова призова местните управи да се присъединят към билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм, в която една община рекламира други. Тя огласи също, че съвместно с Руската федерация министерството работи по създаването на съвместни религиозни и поклоннически маршрути в нашата страна. Тя призова местната власт към повече активност за тяхната реализация и обърна внимание, че тече формирането на организациите за управление на туристическите райони. От вашата активност зависи тяхното по-бързо създаване. Вече са учредени две такива структури – за район Родопи и Северно Черноморие със седалище във Варна, предстои да се създаде организация и в Бургас, допълни министър Ангелкова.

Участниците в дискусиите разгледаха Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.