Министърът на туризма Стала Балтова в Дарик радио министърът на туризма Стала Балтова в Дарик радио
Източник и снимка: Дарик радио

Министърът на туризма Стела Балтова: Туризмът трябва да се превърне в национална кауза

Туризмът трябва да се превърне в национална кауза, това е сектор с потенциал за най-голям принос за брутния вътрешен продукт, заяви  министърът на туризма Стела Балтова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. По думите й, тази кауза е възможна само с работа с оперативни цели, при ясно очертана стратегическа визия за развитието на туризма у нас. Това е свързано в краткосрочен план с  един нормално протичащ зимен и летен сезон, както и продължаване на политиките и създаване на предпоставки за нови, осигуряващи качествена туристическа услуга и обслужване. Тя заяви, че ще работи с нейния екип в тази посока.

На този етап зимният сезон се развива успешно. Налице е 19% ръст на чуждестранните туристи през м. декември спрямо декември 2015 г. През месец декември има ръст от 58% на туристите от Полша, 46% повече от Германия, от Русия 10,6%, от Великобритания са с 33%, от Гърция е 27%, а от Турция 15%.

Очакванията са за добър летен сезон. Ранните записвания и резервации са с добър старт. България ще участва в над 45 изложения с единна визия с фокус върху културно-историческия туризъм, като включително ще промотира Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г.

Стела Балтова коментира и световните тенденции за ръста на краткосрочните пътувания, които имат своето развитие у нас.

Ние трябва да имаме готовност да посрещнем един такъв турист по най-добрия начин, тъй като той ще остане в България за по-кратко време. Туризъм в четири сезона може да бъде постигнат ако успеем да насърчим този турист отново да се върне. Такива посетители се интересуват от друг вид туризъм. Не е задължително да идват за ваканция на морето или на ски. Те искат да видят културно-исторически забележителности,  да посетят опера, балет, спортни събития. Ние трябва да имаме подходящи продукти за тези посетители, допълни тя.

С оглед на това, Министерството на туризма организира два форума по време на откриващата се на 15 февруари 2017 г. в София Международна туристическа борса  „ВАКАНЦИЯ СПА/ЕКСПО”: „ Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“ и „Как нискотарифните компании променят търсенето и предлагането?“

Осигуряването на спокоен летен сезон е свързано с доброто стопанисване на плажовете и осигуряване на здравна грижа. Неохраняемите плажове са 97, до 31 март ще бъде ясно кои ще останат такива, стана известно от участието на служебния министър на туризма Стела Балтова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. По думите на Балтова целта е да се облекчи тежестта на държавата и да се осигурят добре почистени и добре поддържани плажове. Към момента има действащи 49 договора за концесии. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби, каза Стела Балтова. Министерството на туризма ще осъществява контрол, съгласно правомощията си върху изпълнението на концесионните и наемни договори.