среща

Министърът на туризма Стела Балтова се срещна с посланика на Румъния в България

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с посланика на Румъния у нас Н. Пр. Йон Гъля. Двамата обсъдиха значителния ръст на туристите между двете страни. Те се обединиха около мнението, че е необходимо да се продължат и поддържат активните контакти на държавно ниво  и между бизнеса.

Министър Балтова подчерта, че сигурността на румънските туристи, които идват в България, е от основен приоритет. Тя запозна посланика и за проведения разговор с колегата си от новосъздаденото Министерство на туризма на Румъния Мирча Добре, с който се срещнаха по време на туристическата борса ITB в Берлин. Министър Балтова и посланик Гъля коментираха още бъдещи проекти и инициативи в туризма между двете държави.

Предвижда се провеждането на двустранен бизнес форум в областта на туризма в Букурещ на 30 март 2017 г. На него се очаква да присъстват министрите на туризма на двете страни, представители на бизнеса, научните среди, български и румънски общински власти.

Румъния е основен целеви пазар за България, като за миналата година оглави класацията по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 986 хил. посещения и ръст от 4%. Основното търсене на пазар Румъния е морският и ски туризмът, но вече има интерес към културните маршрути, сити туровете, балнео- и СПА услугите.