летище София

Министърът на туризма Стела Балтова: Нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене

Между туризма и транспорта има безспорна връзка. Колкото по-развит е достъпът до дадена страна, толкова по-популярна става тя. Затова нискотарифните компании са определящ фактор при избора на туристическа дестинация. Това заяви министърът на туризма доц. Стела Балтова по време на дискусията „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“, организирана от Министерството на туризма през втория ден на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО.

Данните на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) сочат, че през 2016 г. над 1 млрд. души са превозени от нискотарифните компании. Техните полети имат голямо значение за развитието на българския туризъм, защото значителна част от посещенията на международни туристи у нас през 2016 г. – 4 620 168, или 56% от всички посещения, са от държави, които не са съседни на България. Туристите от тях пристигат предимно с въздушен транспорт, стана ясно от думите на Стела Балтова. Тя акцентира, че в най-общ план ефектът от навлизането на нискотарифните компании позволява на по-голям брой туристи да осъществят поне един брой пътуване. Постига се и по-висока удовлетвореност от туристическото пътуване, тъй като спестените пари от самолетен билет могат да се използват например за по-висок клас туристически услуги. Привлекателността на дестинацията трябва да отговаря на реалните нужди на пазара, естествените потребности на туристите – ваканция, спорт здраве или друго. Това е в съзвучие със стремежа на всички ни, България да се превърне в конкурентна дестинация и пример за устойчив туризъм, обобщи министър Балтова.

В изказването си Мариана Кирилова, маркетинг мениджър на „Летище София“ ЕАД,  подчерта, че ефектът от пазара на нискотарифните компании е осигуряването на по-голяма достъпност и свързаност на дестинациите. На потребителите се предоставят повече възможности за избор на авиокомпания, летище, цени на билети. Данните на летището показват, че през първия месец на 2017 г. през него са преминали рекордните 468 968 пътници, което е с 43% повече спрямо месец януари 2016 г. С 69%, са се увеличили пътуващите през Терминал 1, достигайки 216 000 души, а преминалите през Терминал 2 са пък с 28% повече, което е резултат от прехвърлянето на част от полетите от стария на новия терминал в средата на месец януари т.г. През януари пътувалите с чартърни полети са с 27% повече от същия месец на 2016 г., а броят им по вътрешни линии отбелязва ръст от 13% на годишна база. Общият брой на кацащите и излитащи самолети на летище София през януари 2017 г. достигна 4529, което е увеличение от 25%. Делът на  полетите по редовни международни и вътрешни линии е 87%, а чартърните полети, товарните и бизнес самолетите си разпределят по 3%.

Мариана Кирилова прогнозира, че над половината от трафика на авиопорта през 2017 г. ще използват нискотарифни авиокомпании за пътуване. Според проучване на летището 80% от туристите преминали през Терминал 1 през зимата на 2016 г. са предпочели директните редовни линии на нискотарифните превозвачи, а само 20% са пътували с чартъри. Българите, които постоянно живеят в чужбина са били 20% от всички туристи дошли през зимата у нас, другите 80% са чужденци от Великобритания – 68%, Израел – 9%, Италия – 5%, останалите са от Германия, Франция, Холандия и Дания.

През лятото на 2016 г. през Терминал 1-  87% от всичкия поток туристи са използвали нискобюджетните превозвачи, а само 3% са летели с чартърни полети, останалите 10% са използвали други. 94% от българските туристи, летели през лятото на 2016 г. на Терминал 1 са посетили Италия (29%), Испания (22%), Великобритания (13%) и др.

Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), коментира, че в условията на все по-широкото навлизане на нискотарифните компании в България е необходимо да разгледаме по-обстойно възможностите за уикенд туризъм, сити брейкс и едно ново понятие, появило се през този зимен сезон – уикенд ски.

Деница Милосавлиевич, маркетинг експерт бизнес развитие във „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД, съобщи, че през лятото на 2016-а се отбелязва безпрецедентен ръст на полетите до двете ни морски летища Варна и Бургас. Тя наблегна, че за развитието и създаването на общ туристически продукт са необходими общи усилия на общините, туристическите сдружения, летищата и авиокомпаниите.  През 2016 г. на Летище Варна са обслужени повече от 1,6 милиона пътници, което ръст с 21% спрямо предходната година. Посетителите са предимно от Германия, Русия, Полша, Великобритания, Израел и др. На Летище Бургас над 2,8 милиона туристи са посрещнати през цялата 2016 г., което ръст от 22% на годишна, като най-много чужденци има от Русия, Германия и Великобритания.