Източник и кадър: БНТ

Министърът на туризма: Очакваме рекордно добър зимен сезон

Министерството на туризма очаква много добър зимен сезон, който да е с 5% до 10% по-добри показатели от предишния, който пък беше рекорден. Това заяви в „Денят започва“ служебният министър на туризма Илин Димитров.

„Успяхме да задържим добро съотношение цена-качество. Курортите в Европа поскъпват много, а ние задържахме цените на лифт картите. Цените като цяло, може би, ще бъдат актуализирани с ръстовете на инфлацията, но стоят много добре. Единственото, което може да попречи, е да няма сняг или да има тежка рецесия в Европа“, уточни Димитров.

Очакванията са най-голям дял от туристите да са български граждани – около 60%. Разчита се и на туристи от съседните страни, Германия и Израел.

В ефира на БНТ на 25 ноември 2022 г. Илин Димитров отново призова за запазване на 9% ДДС в туризма като постоянна мярка, която да обхваща всички в бранша – от туроператорите до рестораньорите.

„Разчитам партиите да спазят обещанията си, че туризмът е приоритетен сектор и да го покажат с действията си“, допълни той.

Илин Димитров коментира и поканата към Илън Мъск да посети Белоградчик.

„Не се е случило нещо необичайно – световно известна личност да се вдъхнови от България. Аз, като министър, нямаше как да не се възползвам от тази възможност. Много се надявам Мъск да дойде, изпратили сме покана. Ако дойде, ще е прекрасно. Поканили сме и създателите на играта, която той цитира, за да направим фестивал тип cosplasy, в който феновете се обличат в костюми от игрите“, заяви Димитров.

Целия разговор вижте във видеото: