Ангелкова и Мая Манолова омбудсманът Мая Манолова и министърът на туризма Николина Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма и омбудсманът в съвместна подкрепа на зимния туризъм

Министър Николина Ангелкова и омбудсманът Мая Манолова се споразумяха за сътрудничество в подкрепа на зимния туризъм.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и омбудсманът на Република България Мая Манолова се споразумяха заедно да участват в социални инициативи за подкрепа на зимния туризъм. На работната среща при омбудсмана, проведена на 24 октомври 2017 г., стана ясно, че двете институции възнамеряват да организират разяснителни кампании сред ученици от цялата страна, като съдействат български деца да преминат обучение за поведение в планината още този зимен сезон, а и на морето преди следващия летен сезон.

Идеята е още в началото на зима 2017-2018 г. с помощта на експерти по планинско спасяване на децата да бъдат представени основните правила за безопасност в планината. Министър Ангелкова и омбудсманът Манолова предвиждат да съдействат и за организация на практически демонстрации за спасяване на хора в планински условия. Те се обединиха около тезата, че подобна съвместна дейност е изключително полезна и наложителна в навечерието на новия зимен сезон, тъй като правилата за оцеляване и минималното оборудване за излети или ски походи в планината не се изучават в училище, а подобни знания и умения често спасяват човешки живот. Обсъдена бе още възможността за подготовка на наръчници за безопасност.

Министърът и националният омбудсман се уточниха да работят заедно за осигуряване на възможност на все повече български деца, включително и от социално слаби семейства, да имат възможност да практикуват зимни спортове още този сезон.

Министър Ангелкова заяви пред омбудсмана, че прогнозите за зимен сезон 2017 г. са изключително оптимистични. Очаква се да бъдат постигнати между 5 и 10 на сто ръст в посещенията на чуждестранни туристи спрямо 2016 г. За сравнение зимен сезон 2016-2017 беше рекорден за България. Общият брой посещения на чуждестранни туристи беше 1 млн. 476 хил., като постигнатият ръст от 19,6% е най-високият от влизането на България в ЕС през 2007 г.

Тема на работната среща бяха също осигуровките на сезонните работници, къмпингуването през летния сезон и лифтовете през зимния. Омбудсманът Манолова подчерта, че основно е намирането на баланс между интересите на туристите, концесионерите, инвеститорите и природозащитните организации. Осигуряване на широка обществена подкрепа за политиките в туризма е водещ принцип в работата на Министерството на туризма, увери министър Ангелкова.