Източник и снимка: Община Созопол

Министърът на туризма е възхитен от Созопол

Министърът на туризма Евтим Милошев беше посрещнат от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и двамата обсъдиха приоритетите за Южното Черноморие.

Кметът Янакиев обясни, че за Созопол е важно да развива туристически продукт извън сезона. Той разказа на министъра за новата инициатива на администрацията за месец на културата през септември и за фестивала „О, солената риба“ през декември. „ За нас е важно да обхванем „крилата“ на сезона – май, октомври и дори ноември“, каза кметът. Той помоли министър Милошев да се помисли как да се облекчат хората, които отдават до 3 стаи под наем на туристи. В момента системата „ЕСТИ“ , в която трябва да се регистрират всички нощувки, е проблем за възрастните хора, които не работят с интернет, каза кметът.

Министърът се поинтересува и от строежа на автогара в Созопол. Тихомир Янакиев разясни казуса с изискването на Министерството на културата да се извършат разкопки на терена. Той отбеляза, че за строежа на търговски обект в непосредствена близост се е изисквало само археологическо наблюдение. „Държавата не третира общините наравно с частните инвеститори“, каза той.

Друг проблем, който кметът Янакиев посочи е това, че много различни институции контролират концесионираните плажове. „Бих предложил да има един междуведомствен орган, който да го прави. Сега общините дават разрешителни за поставяне на преместваеми обекти, МВР контролира спазването на реда и тишината, Министерството на туризма отдава плажовете, РДНСК контролира незаконното строителство, МОСВ – чистота на плажовете и водата, БАБХ прави проверки на заведенията, Министерството на финансите проверява за данъчни нарушения. Трябва да има един орган, който да е отговорен.“, смята кметът.

Янакиев повдигна въпроса и за създаване на Наредба за дивото къмпингуване. Той посочи, че трябва да се направи регулация на местата, където това да е разрешено, които да са обезпечени откъм сигурност и сметосъбиране. Затова също е необходим междуведомствен орган, който да има право да контролира и санкционира нарушителите и да носи отговорност, каза кметът.

Министър Милошев отговори, че всички тези проблеми могат да бъдат решени от редовно правителство.

Кметът Тихомир Янакиев и директорът на Археологическия музей и Общинския културен институт Димитър Недев показаха на министъра разкопките на мястото на бъдещата автогара и му разказаха за находките. След това посетиха археологическия музей и храма „Св.Св. Кирил и Методий“, където се намират мощите на Св. Йоан Кръстител, открити на остров Свети Иван. Министър Евтим Милошев остана очарован от богатото историческо наследство на Созопол. Посещението му по Южното Черноморие е по покана на Асоциация „Рафаел – инфо, култура и туризъм“.